опровержение Томислав Дончев, образование, газов хъб "Балкан", Горанов

Томислав Дончев оптимист за находището Хан Аспарух – ВИДЕО

Вицепремиерът Томислав Дончев отрече твърденията, че няма данни за газ и нефт в находището „Хан Аспарух”. По думите му, окончателна информация за това ще има едва след като бъдат направени 4-5 сондажа.

Всякакви предварителни данни имат характер на спекулации, посочи министърът и препоръча компаниите, които правят проучванията, първи да коментират темата. „Ако въпросът ви е дали имам информация – имам, ако вторият ви въпрос е дали ще я споделя, отговорът е „не”“, каза Дончев.

„Никак няма да коментирам темата, защото не съм говорител на компаниите, които извършват проучванията… Питайте тях – те дупчат в момента, самият факт, че продължават проучванията, че толкова скъпи проучвателни работи не спират, е повече от показателен“

Чуйте още от думите му във видеото:

Има ли залежи?

По-рано пред БНР преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерьо Льомов обясни, че засега липсват доказателства, че в блок „Хан Аспарух“ в Черно море има находище на газ или нефт. Ако бяха открити такива, новината вече щеше да е огласена в медиите, смята специалистът.

Според заместник-енергийния министър Жечо Станков предстои информацията от първоначалните проучвания да бъде обработена и подадена в енергийното министерство. Според Станков сондажът е успешно проведен и няма никаква вреда за околната среда.

Договорът за проучване за залежи на нефт и газ в блок „Хан Аспарух“ в Черно море беше подписан през август 2012 г. Съгласно клаузите петролната компания „Тотал“ трябва да инвестира над 1 милиард лева за срок от 5 години.

- реклама -