Дончев Сачева ГЕРБ вот
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Няма никакъв мотив за предсрочни избори, промени в кабинета ще има – Видео

Няма никакъв мотив за провеждането на предсрочни избори два месеца по-рано.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Народното събрание след като вота на недоверие към правителството не мина.

Първата основна тема е справянето с икономическата криза и пандемията от коронавирус, втората основна тема е подготовката на документите за получаване на голямата финансова помощ от ЕС, каза Дончев.

В хоризонта на този мандат трябва да се свършат няколко неща – трябва да се справим с последиците от пандемията, има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат реализирани, а също така и създаване на организация за въвеждане на машинно гласуване, коментира Дончев.

„Една голяма задача – създаване на организация за машинно гласуване“, обяви още вицепремиерът, който подчерта, че това трябва да мине и през промени в Изборния кодекс. Дончев обяви още, че кабинетът ще търси и вариант за експериментиране с друга форма на дистанционно гласуване – по пощата. Според него засега сигурността на дистанционното електронно гласуване все още не е гарантирана.

Имаме добра сделка за България, добра е и за Европейския съюз, коментира Дончев по повод постигнатото споразумение между европейските лидери за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

Имаме промени спрямо първоначалното предложение – 390 млрд. евро ще бъдат безвъзмездна помощ.

Държавите членки ще могат да ползват 360 млрд. евро под формата на заеми.

За България общият размер на финансиране по всички инструменти възлиза на 28 млрд. 934 млн. евро. По кохезионната политика са почти 9 млрд. Средства за преки плащания са в размер на 5 млрд. евро. Фонд за справедлив преход – 1 млрд. 178 млн. евро.

Добрата новина е, че имаме допълнителен пакет от 200 млн. по кохезионната политика за най-слабо развитите райони, допълни вицепремиерът и призова, че не бива да допускаме това финансиране да потъне като вода в пясък.

Предвижда се и акцент върху енергийната ефективност, не само върху сгради, но и инвестиция в машини. Трябва да санираме всички публични сгради, не трябва да остане такава, която не е енергийно ефективна, заяви Дончев.

Вицепремиерът каза, че ще има промени в кабинета.

Какви – бъдете любезни да изчакате няколко дни, каза още Томислав Дончев.

Той подчерта, че не може европейските пари да бъдат обсъждани само в рамките на коалиционния съвет, а трябва да се обсъдят с всички заинтересувани страни през следващите месеци. „Искам да представя план, който да бъде обсъждан, който да бъде критикуван“, каза Дончев.

Вицепремиерът коментира и нестихващите антиправителствени протести, които продължават вече две седмици в столицата и други градове на страната.

„Аз съм протестирал повече от тях. Имам по-богат протестен опит. Без да влизам в пикантерии, даже по-радикален. За да има смисъл един протест, той трябва да промени нещо, иначе остава като глас, който не е чут. Ако съжалявам за нещо е, че в момента няма формат, за да си говорим с тези хора. Много бих се радвал да го намеря. Безкрайната политическа логика е да ви кажа, че отвън има 200-300 души, или 100, не знам колко са, а и няма никакво значение. И един да е, който е гневен, разстроен, обиден, той трябва да бъде чут. Това, за което съжалявам е, че няма как да си говоря с тях. Няма такъв формат към момента“, заяви още Томислав Дончев.

Ключовите думи, с които беше приета многогодишната финансова рамка на ЕС са растеж и заетост – това са общите цели, коментира социалният министър Деница Сачева.

България получава по-голямо финансиране – с един милиард повече в сравнение с предишния бюджет. Това не може да се случи в държава, в която средствата се харчат непрозрачно, в държава, която се управлява с корупция или в която има съмнения за мафия, заяви социалният министър.

Да, може да има грешки, може да има неща, които трябва да се поправят, но нека правилно да тълкуваме фактите и да си поставяме общи цели, заяви министър Сачева.

 

- реклама -