сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Нито електронно, нито гласуване по пощата може да бъде организирано

Нито електронно, нито гласуване по пощата може да бъде организирано в рамките на два месеца, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на консултациите при президента Румен Радев. Единствената алтернатива остава подвижна избирателна секция, в която да гласуват болните и поставени под карантина български граждани, подчерта Дончев.

„Няма лош дебат“, посочи Дончев, според когото най-лошият вариант е изборите да „произведат политически резултат“, който не се приема от всички участници в тях.

От своя държавният глава Румен Радев подчерта, че все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и правото на глас на българските граждани зад граница, както и управляващите да не бързат да отхвърлят всички предложения като екзотични.

Дончев изброи кои според него са неприемливите начини на гласуване – с посредник, гласуване от автомобила, гласуване на открито.

Два варианта според Дончев са приемливите – часови пояс за карантинираните или да се разшири обхвата на подвижните избирателни секции. Според него първият вариант е малко рискован, а за втория вариант е необходима съвсем малка промяна в изборния кодекс. На ден 35-50 адреса може да обслужва една подвижна избирателна секция“, уточни Дончев.

Той призова президента възможно най-скоро да обяви датата на изборите.

Радев му отговори, че ще издаде указа за датата на провеждане на вота преди крайния законов срок.

- реклама -