Томислав Дончев Томислав Дончев, Национален план за възстановяване и устойчивост

Томислав Дончев: Намаляването на ДДС цели изсветляване на бизнеса

„Много често имаме спорове вътре в кабинета. Аз също бях против за намаляването на ДДС“. Това заяви в пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. „Диференцираната ставка не е добро решение по дълъг списък с причини, каза Дончев. По думите му тя дава шанс за повече злоупотреби, трудно се администрира и не води до намаляване на цената за крайния потребител, но би могла да се използва като помощ за бизнеса.“

Крайният потребител няма да усети веднага намаляването на ДДС.

„Опитът в други държави показва, че ако този данък се намали от 20% на 10%, разликата не се появява веднага на етикета с цената. Аргументът на премиера, както и на самите представители на бизнеса, е в посока изсветляване на бизнеса“, каза още Дончев.

„Правителството не бива да се съобразява срещу кого се изправя, а да си гледа работата, да следва законите и да отстоява интереса на гражданите. Всякакви други емоционални или политически аргументи като „този е много специален и не трябва да го пипате“ – не важат. Така Дончев коментира публикуваните от бизнесмена Васил Божков текстови съобщения с „Vladi Goranov“.

„Границата е много тънка. Един министър като политическа фигура една от функциите му е да упражнява граждански контрол върху работата на институциите и да ги кара да работят по-добре“, коментира още Томислав Дончев. По думите му много често се говори, че трябва да има добър диалог между бизнеса и правителството. „Тук границата между подобряването на работата на институциите и лобизма е много тънка“, посочи вицепремиерът.

„Министър Горанов заяви, че няма притеснения и нищо нередно не е правил. Не мисля, че е слагал „политически чадър“ върху някого“, отбеляза Томислав Дончев.

„Не съм чул премиерът да си търси нов министър на финансите. Финансовият ни министър се казва Владислав Горанов“, категоричен беше той.

- реклама -