Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Много кметове отказват да съдействат в борбата с Африканската чума

„Ситуацията е много тежка, работата е трудна по много причини. Българските ветеринарни власти знаят какво правят, но не винаги получават необходимата институционална и обществена подкрепа. Дори има случаи на селски кметове, от които не срещаме необходимата подкрепа.“ Това заяви и вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ във връзка с борбата срещу разпространението на Африканска чума.

,,Очевидно е, че мерките, които са били предприемани досега, не са били достатъчни, в това число и оградата по границата с Румъния. Чехия успя да овладее заболяването като умъртви всички животни в задния двор, но такава мярка тук трудно ще бъде предприета заради съмнението на хората“, каза още Дончев. Той изрази надежда България да не загуби сектора си по свиневъдство.

Дончев увери, че всички регистрирани стопани, чиито животни са били евтаназирани, ще бъдат компенсирани от държавата.

Министерски съвет също е бил обект на хакерска атака

персонална пенсия НСТС закон за корпоративното данъчно облагане Закон за хората с увреждания петролна и газова асоциация, цени , горива, протести Борисов кворум Атака Сидеров Първанов Колева Европейски орган по труда Джонсън

Редица държавни институции са били обект на хакерски атаки през последните дни, включително и Министерски съвет, съобщи вицепремиерът. ,,Атаката срещу НАП не е просто проблем, а най-тежкият кибритен инцидент в историята ни. Кой, как и защо е извършил трябва да установи прокуратурата и съдът. За жалост парите, които се отделят за електронни системи, не са достатъчни. Годишно у нас се харчат към 100 милиона лева за поддръжка на софтуерните системи и 5 млн. за киберсигурност, но тези пари явно са недостатъчни“, обясни вицепремиерът.

,,Президентът си има ясна позиция против правителството от самото начало и това е негово право.“, коментира Дончев ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16.

F-16 Локхийд Мартин изтребители преговори България Каракачанов

„По последното вето върху ратификацията на договорите за F-16. България води преговори със САЩ, постига се споразумение, което е одобрено от Народното събрание и Конгреса на САЩ и в един момент президентът Радев казва, че тези работи не са хубави, което не е добре“, допълни Дончев.

„Нямам навика да коментирам процесите в други партии. Искам да видя докъде ще стигнат процесите там, тъй като в този парламент нямам много възможности за осигуряване на мнозинство предвид конфигурациите. Кабинетът не зависи от ДПС“, категоричен беше вицепремиерът. „Никога не може да се изключи възможността за предсрочни избори“, заяви още Дончев.

- реклама -