Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Личният лекар може да изписва болничен за хора, върнали се от Италия

Коронавирусът е заболяване подобно на грипа. Няма заразен към момента в България. Смъртността е различна от тази при грипа, при грипа има по-висока смъртност. Взети са всички мерки от държавата. Това заяви пред Нова ТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев подчерта, че болничният се изписва от личния лекар, а не от здравния министър.

„Посланието на министъра е, че не може всеки, който е бил на почивка в чужбина и се върне в България, да му изпишем 2 седмици болничен. За хора, които се върнат от Италия, ако личният лекар прецени, че има риск, тогава за лицето може да се изпише болничен“, добави вицепремиерът.

Коронавирусът при всички случаи е пандемия и няма да се отрази благоприятно на световната икономика. Няма да има благоприятно действие и върху българската икономика, допълни Дончев.

„Не може все пак всеки, който е кихнал, да има коронавирус. Не се лекувайте и диагностицирайте по телевизията или по интернет“, призова Дончев. „Всички трябва да бъдат гъвкави в тази ситуация. Хората по цял свят пътуват, може да не проявят симптоми”, съветва Дончев.

Вицепремиерът коментира и статията на „Ел Периодико”.

„Властите в Испания, по сигнал, подаден от България, разследват въпросния имот. Не чух да разследват премиера. Това е стара манджа, претопляне на испанския котлон. Такива неща не се случват случайно. Премиерът много ясно заяви, че къща в Испания няма. Още повече, че се появи и собственикът на имота“, категоричен бе Дончев.

Според него интерес от подобен скандал може да има всеки.

- реклама -