коронавирус, Италия, КОВИД-19

Томислав Дончев: Извънредно положение има за цел да ограничи правото на свободно придвижване, за да се ограничи заразата

„Считаме, че сега е моментът да се вземат решителни мерки, за да ограничим разпространението на вируса“, каза вицепремиерът Томислав Дончев след извънредното заседание на МС и кризисния щаб за коронавируса. На него беше решено да се предложи на НС обявяване на извънредно положение в страната.

„Мерките включват и законодателни промени там, където това е нужно. На първо място законодателните промени са свързани с ограничение на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуването от и до държави, където има разпространение на вируса. Имаме нужда от по-строга карантина. Тук категорично ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината“, съобщи вицепремиерът.

Вицепремиерът посочи, че голям проблем ще има с детските градини и решението кои да работят, кои не, тъй като със затваряне на детска градина родителите също ще трябва да си останат вкъщи, за да се грижат за децата си.

Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот.

„Единственото, което ще бъде ограничено е правото на свободно движение. Не може да позволим лице, което е заразено, свободно да разпространява заразата“, посочи вицепремиерът.

Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката, добави Томислав Дончев.

Ситуацията, която се задава изисква много по-бързи решения и действия – и от страна на здравните власти, и от страна на институциите.

Това каза председателят на националния кризисен щаб за коронавируса и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Той отбеляза, че има съществени слабости във всички насоки. „Ситуацията е толкова динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат извънредни мерки, за да могат да бъдат въоръжени институциите с достатъчно инструменти да повлияят на промените, които предстоят пред всички нас“, каза още той.

- реклама -