Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Изкуството е да се движим по ръба на бръснача в ситуацията с коронавируса

„Здравната ни система е много по-подготвена за справяне с коронавируса.

Сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача, тоест, да бъдат предприемани адекватни мерки, които да не позволяват експанзия на епидемията и в същото време да не задушват икономиката и хората да живеят сравнително нормално“.

Това заяви в ефира на БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

… България е на 17-о място по отношение на заболеваемостта и на 10-о по смъртност в ЕС, ако картината се влоши, правителството е в готовност да прилага по-строги мерки. Фокусът трябва да е върху спазването на мерките в момента, защото – какъв е смисълът от по-строги мерки, ако сегашните не се спазват напълно… КПП-та са логични, когато заболяването е концентрирано само в един район и имаме абсолютно чисти райони“, категоричен е Дончев.

За бюджет 2020

„Политически заяждания без основния. Нима държавата трябва да избяга от основната си функция да помага на засегнатите заради това, че идват избори. Ние се отнасяме отговорно към държавния бюджет, мислейки за следващото правителство, което и да е то. За съжаление, във времената на криза вместо да се смирим, да търсим консенсус, се получава обратното. Много от критиките към нас са дори неадекватни“, коментира Томислав Дончев бюджета за догодина.

По думите му вероятно България ще бъде страната с най-нисък дефицит от всички членки в Европейския съюз.

„Между първо и второ четене кардинални промени в бюджета са твърде малко възможни. Това би развалило концептуалния корпус на бюджета… Сепаративното четене на бюджета не дава общата картина“.

За Националния план за възстановяване

Дончев подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент:

„Финансирането е малко над 12 млрд. лева, но то е част от 50 млрд. лева, които ще са налични до 2030 година. Когато коментираме плана, трябва да го имаме в едно с оперативните програми, с Фонда за справедлив преход. Това е един комплекс от мерки, предвиден да се реализира в цялост“.

Мислейки за инвестиционните приоритети, сме включвали като съображение – инвестиция, направена от плана, до какви нови нови инвестиции ще доведе. Част от мерките имат такъв ефект, например, при изграждането на дигиталните магистрали… Искам да чуя всяко мнение, всяка конструктивна критика. Всяка препоръка отвън я приемам, защото така планът ще бъде усъвършенстван“.

- реклама -