Томислав Дончев избори, избирателна комисия административно обслужване

Томислав Дончев: Избори с изцяло нов състав на ЦИК е голяма авантюра

Провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия е „голяма авантюра“.

Това заяви по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Представете си, че тръгвате на пътешествие с изцяло нов самолетен екипаж. Няма да ви е особено комфортно. Не пречи състава да бъде прегласуван. Не бива да се превръща в тема на политически истерии“, категоричен е вицепремиерът.

„Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависи от волята на гражданите, а не от квотите в избирателната комисия“, добави той.

„От една страна абсолютно безспорно не е добра практика да се оповестяват данните в изборния ден. Вид лицемерие е да се правим, че няма интерес към подобно нещо. Личното ми мнение е, че ако говорим за данни, това не би могло да води до изкривяване. Все пак знаем, че има медии, които споделят всякакъв вид информация“, коментира Дончев.

„Опити за саботиране на изборния процес в България има, говоря за изборите от 2015 г. Не мога да кажа кой е авторът. Риск за подобни атаки винаги има. Броените и резултатите от изборите не са свързани в мрежата и няма как да бъдат засегнати от хакерски атаки. Винаги обаче има риск“, смята той.

„Всеки е в правото си да развива спекулации и хипотези, но изборите не са правилната тема за това. Ще отнеме време обществото да развие своята критичност в морето от информацията. В последно време има фалшиви новини, които се рециклират от трибуната на Народното събрание“, каза още Дончев.

Между партньори не е добре да се работи с ултиматуми.

Така вицепремиерът коментира изказването на Красимир Каракачанов, че ще подаде оставка, ако не се приеме концепция за интеграция на ромите. Дончев допълни, че има по-голяма нужда от обществен дебат за интеграцията на ромите, отколкото политически.

„Редно е да се преразгледат инструментите, чрез които се прави подобна политика. Образованието е ключовият фактор за интеграцията на ромите, след това следват жилищната политика и здравеопазването“, заяви Томислав Дончев.

- реклама -