Дончев, Радев, президент

Томислав Дончев: Искането на президента означава, че иска цялата власт – Видео

Благодаря на всички граждани, които изразиха правата си без да нарушават обществения ред и благодарност на българските полицаи, които са подложени на огромно напрежение и въпреки това си изпълняват службата.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Аз няма да кажа, че правителството иска оставката на президента, няма да има огледална реакция. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Президентът има повече от година до края на мандата си и държа да си изкара мандата, въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите. Не очаквайте от мен да хуля президентската институция.

Призовавам да пазим държавата, защото друга държава си нямаме, каза Дончев.

Искането на президента в превод означава, че иска цялата власт в държавата.

Той подчерта, че сегашното правителство е единствената възможна конструкция, която може да управлява в момента. Томислав Дончев добави, че няма нито да иска оставката на държавния глава, нито да хули президентската институция, защото това би задълбочило още повече институционалната криза в държавата.

От своя страна социалният министър Деница Сачева призова: Нека не подкрепяме проекта за българското лято, а да видим какво ще правим с българската зима.

Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува Радев, е опасен за държавата. Точно затова искаме да призовем към това да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин да се възстанови институционалният диалог.

Това, което се случва тревожи всички разумни български граждани. Агитки, метежи,погроми, провокации, бутилки срещу полицаите, подстрекаване за протести. Президентът както и всеки от нас членовете на МС сме се заклели да пазим законите и конституцията на държавата, това правителство е законно избрано и призиви за метежи, как трябва да бъдат вкарани в затворите и арестувани, ни напомнят за други практики и друго време. Господин Радев 24 часа почти вече не е намерил време и възможност да коментира новината, че успяхме да влезем в чакалнята на Еврозоната, каза още Сачева.

- реклама -