Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Готови сме и за по-лоши варианти за развитието на коронавируса

„Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност. Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той.” Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват.

Каква полза от въвеждането на още мерки, ако не се спазват”, категоричен е Дончев, по повод предложените от Министерство на здравеопазването за нови мерки.

Готови сме за всички сценарии и варианти за развитието на коронавируса. Всекидневно се следи ситуацията. Готови сме и за по-лоши варианти, заяви вицепремиерът.

„Човешкият живот е най-висшата ценност. Той зависи не само от хода на пандемията, но и от икономиката. Затова се движим по „ръба на бръснача“, коментира Дончев за баланса по мерките срещу коронавируса.

„Натовареността в интензивните отделения към този момент не е максимална. Средно те са натоварени 30%, в Шумен на 56%. Очакват ни и по-тежки и студени месеци“, разкри Дончев.

„Включително и по време на летните месеци, лекарите се подготвиха. Ситуацията не е подценена. Организационно сме по-подготвени от пролетта. За жалост имаше починали пациенти и грешки в системата. Всички звена на медиците, включително и личните лекари, трябва да бъдат мобилизирани“, каза Томислав Дончев.

- реклама -