ГЕРБ
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: ГЕРБ ще предложи правителство, което от ден първи би могло да работи

ГЕРБ ще предложи правителство, което от ден първи би могло да работи, да решава проблемите и да гони целите си. Дойде времето да се вземат решения. Ние сме взели своите решения и ще следваме процедурата както е написано по конституция. Ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките му шансове да бъде подкрепено.

Това заяви Томислав Дончев по време на брифинг на партията победител на парламентарните избори.

Той каза, че скоро ще стане ясен персоналния състав на предложеното правителство, но не стана ясно дали начело ще бъде Бойко Борисов или ще се издигне друга фигура за премиер. Но, състава е ясен, фигурата на министър-председател също, както и кой ще бъде издигнат за председател на Народното събрание.

сн. БГНЕС

От своя страна най-новия член на ГЕРБ – Даниел Митов заяви, запитан дали той ще бъде предложен за премиер, че за него е най-редно партийния лидер винаги да бъде номинацията за министър-председател. И каза, че не е получавал подобно предложение.

„Демокрацията е жива и хората имат политическо представителство. Благодаря на хората, които за сетен път ни дадоха подкрепа. За нас това е дълг и отговорност. Благодарим и на изборната администрация, която работи добре и се справи, въпреки опитите да се създава предварително усещане, че ще има хаос“, заяви Дончев.

Той обясни, че пресконференцията е трябвало да се води от Бойко Борисов, но той бил зает със серия от разговори с международни партньори.

„През последната седмица разбрахме, че всички са победители. Коментират края на епохи, началото на други. Но победителят е винаги този, който е първи. Така е дори във всички спортове. Победителят е един – ние“, категоричен бе заместникът на Борисов.

ГЕРБ може да бъде и качествена опозиция.

„Ако се наложи можем да влезем в тази роля, защото за всяко качествено управление е нужна и качествена подкрепа“, подчерта Томислав Дончев.

Той каза, че ГЕРБ не се страхуват нито от нови избори, нито от служебен кабинет. „Но няма да бъде в дългосрочен план добре за страната ако има серия краткосрочни управления“, подчерта той. „Не сме водили преговори с нито една партия, не сме просили подкрепа от никой, в крайна сметка в голяма част от заявките политическите сили са казали с кой биха си партнирали и с кой не“, каза настоящия вицепремиер.

сн. БГНЕС

От своя страна Даниел Митов коментира, че е повече от очевидно желанието на Румен Радев да състави служебно правителство. „Президентът определено има своята рола в управлението на задкулисни и не толкова задкулисни процеси. Желанието му да състави кабинет извира от всяка пора на президентското тяло. Но, не знам какво точно си представя той когато се състави служебен кабинет, ако се се състави изобщо такъв. Очевидно е, че той излезе от конституционно отредените му пълномощия и от традицията на своите предшественици да бъдат до голяма степен обединители. Те може да са редили своите политически пъзели, но никой не си е позволявал да разединява до такава степен нацията. И в следващите президентски избори това ще бъде наказано от избирателите“, прогнозира Митов.

- реклама -