Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: ГЕРБ не може да се държи безотговорно, от уважение трябва да предложим кабинет

„ГЕРБ по-скоро ще се опита да състави правителство, въпреки че срещу себе си има сериозна опозиция. Ние в крайна сметка не може да се държим безотговорно. От уважение и благодарност трябва да предложим кабинет. Според мен трябва да доведем процедурата до край“. Това заяви пред БТВ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. ГЕРБ-СДС са почти готови с предложението за нов кабинет, което да представят след получаването на мандат от президента.

Той е категоричен, че мнозинството настоява Бойко Борисов да отиде в парламента, за да го унижават и обиждат.

„Депутатите не искат да чуя нищо от него по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещ мерките за справяне с последиците от коронакризата.“, убеден е Дончев.

Самият той отговаряше за изработването на плана, който до края на април трябва да бъде внесен в Европейската комисия. Мерките в него са обсъдени с експерти, синдикати и работодатели. Именно затова и Борисов заръча Дончев да разясни плана на новите депутати. Кратката версия е 300 страница, дългата – 3000. Планът вече е внесен в Народното събрание. Изслушването на Дончев от депутатите обаче така и не се състоя вчера. Провали се след грандиозен скандал.

„По време на цялата кампания чувах как планът на Дончев е скапан и корупционен и как другите имат по-добър. Добре, дайте вашия. А сега викат „Защо не внасяш плана!“ Ситуацията е точно „Защо си с шапка, защо си без шапка“, коментира още вицепремиерът.

Дончев разясни, че ако сегашният парламент хареса Плана за възстановяване, може да му възложи да го внесе в ЕК. Ако не – план може да направи и следващото правителство. По думите на Дончев ЕК е наясно, че в България има по-сложна ситуация след изборите и може и да е толерантна и да даде повече време на страната ни.

- реклама -