Томислав Дончев: ГЕРБ е готова да бъде достойна опозиция

„Напълно честно и достойно сме готови да изпълняваме функциите на опозиция“, заяви Томислав Дончев пред bTV часове, след като стана ясно, че ГЕРБ остава на второ място след „Продължаваме промяната“.

„В този занаят винаги трябва да очакваш неочакваното“, отговори той на въпрос за предварителните прогнози на социолозите, че ГЕРБ е първа политическа сила.

Тома Биков: Вече имаме либерална левица, промотирана от Радев. ГЕРБ ще бъде в опозиция

По думите му резултатът на партията на парламентарния вот не е много по-различен от предишните избори.

„Ние сме готови да сме достойна опозиция. Ако това е ролята, която ни е отредена, ние ще я вършим по най-добрия начин. Ние сме управлявали в различни коалиционни формати. Но трябва да е ясно кой управлява и кой е в опозиция, а в коалиция да е ясно кой за какво отговаря“, коментира Дончев.

„Хубаво е в управлението да се влезе с презумпцията, че Конституцията и законите важат за всички, не само за тези, които са почтени“, коментира Дончев, като честити победата на ПП с думите „първият си е първи“.

Той призна и какво очаква от „Продължаваме промяната“, след като е гледал предизборните им послания.

На финалната права: ЦИК обяви резултатите при обработени 93%

Пожелавам им 4-годишен мандат, но все пак ще очаквам, че ще има една автомагистрала, един тунел и един мост, добави Томислав Дончев по повод ангажимента на Петков и Василев, че могат да осигурят пари за две магистрали, за няколко моста на Дунав и за тунели.

Попитан за желанието на ПП първото нещо, което да направи, е отстраняването на Иван Гешев от поста на главния прокурор, Дончев заяви, че в политиката „разговорът за персони е неправилен“.

„Аз жадувам най-после да разбера каква е предлаганата съдебна реформа“, попита той. И потвърди, че на тази тема ГЕРБ биха водили разговори извън клишетата и заклинанията. Дончев коментира авансово и балотажа за президент на 21 ноември.

НС на кръстопът: Две възможни коалиции (Проф. Михаил Константинов пред „Труд“)

„Подкрепата на ГЕРБ за проф. Анастас Герджиков е твърда, но се надявам той да събере повече подкрепа, несвързана с партийния вот, заради личността. Тук изборът е между интелектуалец, ректор, и действащия в момента президент, който за съжаление е опасен за демокрацията“, заяви заместник-председателят на партията Томислав Дончев по бТВ преди да е обявен край на първия тур и да настъпят последните няколко дни изборна кампания до неделята на балотажа.

- реклама -