Томислав Дончев, план, иновации, образование

Томислав Дончев: Електронното направление и рецепта ще са готови до седмици

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. За електронното направление личните лекари трябва да се присъединят към системата, което се оказа малко по-сложно, а за електронната рецепта – има дълга номенклатура от лекарства, която трябва да се въведе, подчерта Дончев.

Като софтуер са готови, добави Томислав Дончев. По думите му внедряването на системата не е толкова просто – има усилия и адаптиране, но ще се случи.

Вицепремиерът коментира, че здравната система е подложена на неимоверен натиск, но се справя засега.

Няма страх да се наложат по-строги мерки, но нямало нужда засега.

Той обясни, че е важна самоотговорността към себе си и другите, за да не се стига до критични ситуации в болниците, както и че няма как всеки човек да се следи спазва ли мерките за носене на маска и дистанция.

Според него в началото на пандемията у нас всичко е било неясно, затова и властите са имали по-строги решение относно карантината, а сега има повече опит и е изграден алгоритъм как да се действа при заболели от коронавирус.

Относно предстоящите избори Дончев заяви, че няма намерение те да се отлагат. Но се мисли как да се проведат така, че да има минимален риск за населението.

- реклама -