Томислав Дончев, избори, подкрепа
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Делян Пеевски няма роля в управлението на ГЕРБ

ГЕРБ носят отговорност единствено за Александър Манолев. Делян Пеевски няма роля в управлението на партията. Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него доклада на САЩ е много силен сигнал, и към българските политици, и към българските институции, но най-вече към българското общество.

„Безспорно означава, че институциите исторически едва ли са се справили по най-добрия начин, щом се налага подобни констатации, имена, лица, фирми да присъстват в доклад на друга държава, била тя и партньорска“, коментира Дончев.

По думите му в текста няма нито една изненада, защото се коментират неща, които отдавна ги пише по страниците на вестниците или се говорят по улиците.

„Дали това означава слабост на държавните институции – мисля да. Исторически. Защото нито една от фигурите, които се коментират в доклада, ние носим пряка отговорност за г-н Манолев, който е бил наш член, наш зам.-министър, и тази отговорност, тя е наша. Всички останали фигури са създавани, трупали са сила и мощ много преди изобщо да се появим на политическия небосклон“, обясни Дончев.

Той уточни, че не си спомня Делян Пеевски да им е бил коалиционен партньор и да са имали някакво партийно взаимодействие с него.

„Вероятно броят на министрите и на зам.-министрите, които са отстранявани по подозрения, повече от 10 и това не означава, че подозренията винаги са верни. Когато се натрупва напрежение около дадена фигура, обичайният алгоритъм за правилна политическа реакция е точно този“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него е редно от ГЕРБ да потърсят кои са корумпираните сред тях, но в момента мощността им е на граждани и е най-важно българските институции, прокуратурата и съдебната власт да намерят отговори на тези въпроси.

Във връзка с твърденията за подслушване на политици Дончев посочи, че от ГЕРБ не са подслушвали опозицията, докато са били на власт.

„Как си представяте министър, премиер или вицепремиер вечер край камината или не знам къде, да слуша какво си говори опозицията?“, попита той и допълни, че никога не е слушал разговор СРС, а още по-малко разговор на опозицията.

- реклама -