Томислав Дончев, Национален план за възстановяване, проекти, инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Томислав Дончев: Декарбонизацията е възможност за българското общество и икономика

Декарбонизацията е чудесна възможност за европейските икономики и общества, така и за българското общество и икономика.

Но наред с това политиките по декарбонизация са свързани и с редица рискове – социални, икономически, дори и политически, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тема: „Политиката по климата и „Зелената сделка“ – предизвикателства и възможности“.

Той посочи, че изкуството е да се управляват по такъв начин рисковете, за да може да се минимизират и смекчат негативните ефекти, и в същото време да се използват всички възможности, предаде БТА.

България повече от десетилетие развива „зелени политики“, изтъкна вицепремиерът Дончев.

Той посочи, че милиарди са инвестирани в енергийна ефективност във всякакъв тип инфраструктура, включително и в индустрията. Тази политика ще продължи с увеличаващи се темпове.

Голямата тема е „енергийният преход“ и „зеленият преход“ в регионите, където в страната има концентрация на производството на електроенергия от въглища, обърна внимание Томислав Дончев. Той допълни, че Европейската комисия /ЕК/ е предложила три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за справедлив преход.

Става въпрос за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора.

България вече има споразумение с ЕК да използва ангажирани от тях консултанти и експерти, които да помагат в изработването на регионалните планове за справедлив преход. Това трябва да се случи до септември 2021 г.

България обаче счита, че има и други региони в страната, които също ще бъдат засегнати от тези политики. Страната ни е посочила осем такива региони. В момента на база на споразумение със Световната банка е започнало разработването на планове за справедлив преход и в тези региони.

- реклама -