Томислав Дончев, мерки, коронавирус
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: Бюджетът на ЕС през следващите години ще бъде рекорден

Предвид наличието на нов финансов инструмент – „Европа от следващо поколение“, бюджетът на ЕС през следващите години ще бъде рекорден – с близо 80 на сто по-висок. Това заяви по време на форум вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че бюджетът ще е над 1,8 трилиона евро, което е доста повече от сумите, ползвани до момента.

По време на онлайн форум на тема „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години – митове и реалност“ вицепремиерът отбеляза, че бюджетът ще бъде разбит на много инструменти, с различен срок на прилагане и различни цели, предава БТА.

По думите му в един момент на всяка страна членка ще се наложи да ползва – три, четири, пет различни финансови инструменти, които имат различни нюанси в правилата, на които се подчиняват, и които трябва да бъдат осъществявани в различни срокове.

Дончев открои няколко важни теми в контекста на бюджета на ЕС – как да съчетаем традиционните с новите приоритети и в частност за възможностите за лидиране на Европа в световен мащаб, как инвестиционният процес да бъде по-близо до гражданите, както и за възможността за включването към традиционния списък с инвестиционни приоритети и мерки на нови, отговарящи на актуалните реалности.

- реклама -