Дончев, Националния план за възстановяване и устойчивост на България, икономика, конкурентноспособност

Томислав Дончев: България ще разполага с почти 18 млрд. лв. по програмата за възстановяване и сътрудничество на ЕС

България ще разполага с почти 18 млрд. лв. по програмата за възстановяване и сътрудничество на ЕС.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии относно посоката за развитие на страната ни.

Бюджетът на европейския съюз 2021-2027 е над 1 трилион евро, обясни той.

Тези средства ще са за инвестиране в дългосрочни предпоставки за растежа за всички страни членки, не само за България, обясни Дончев.

Той добави, че помощта е важна, защото въпреки мярката 60 на 40 страната ни е поставена пред риск от безработица. „Започна в аванс работа по плана, бе създадена работна група през лятото. Определена е концептуалната рамка на документа, съобразили сме се с всички европейски документи и изисквания, всичми министерства и ведомства разработиха проекти в рамките на пакета цели. За 2 месеца всички те направиха 100 проекта за много повече пари от предложените“, обясни Дончев и добави, че изразходването на средствата по плана е в кратки срокове.

Крайният срок за изразходване на средствата е 2026 г., изискването 2/3 от ресурса е да бъде вкаран в изпълнение в първите 2 години, къси периоди за изразходване, поясни вицепремиерът.

В следващия програмен период основните акценти по кохезионната политика ще са дигитализация, иновации бизнес инфраструктура – все мерки от сферата на икономическата трансформация, която беше разработена като тема още през миналата годин

Той коментира и че представените 100 проекта е трябвало да бъдат редуцирани, някои съкратени като разходи.

– Иновативна България с основна цел повишаване на конкуретноспособността с акцент образователна система и обръщане на внимание на т.нар. STEM среда (математика и инженерни науки) с изграждане на подобни кабинети и осигуряване на устройства– 20% финансиране от плана

– Зелена България – устойчиво управление на природни ресурси, като се задоволяват нуждите и на обществото, и на икономиката – 37%;

– Свързана България – 22% от бюджета на плана;

– Справедлива България – подпомагане на групи в неравностойно положение и всички инвестиции в социалната сфера и здравеопазването – 21;

Дончев добави и че това е първата крачка към дискусия и нищо не е окончателно. Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии, относно посоката за развитие на страната ни, каза още той.

2,4% от БВП ще са за справяне с пандемията и за непосредствена подкрепа на странната ни за хора и компании през 2020 и 2021 г.

Дончев добави, че това е мярка за спасяване, а не са дългосрочни мерки.

а.

- реклама -