Томислав Дончев програми съфинансиране европейски фондове училища деца отнемане

Томислав Дончев: България предлага на ЕК да ползва авансово парите от европейските програми

България предлага на Европейската комисия да разреши на страната ни да ползва авансово парите от следващия програмен период, който започва след 7-8 месеца.

Целта е да се използват около 200-300 милиона евро, за да се инвестират в антикризисни мерки.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с премиера Борисов инспектира АМ „Европа“.

По думите на Дончев това ще помогне на страната ни да излезе по-лесно от кризата.

Той добави, че страната ни вече е изпратила писмо за преструктуриране и на програмата за селските райони, за да изготвят и антикризисни мерки и в земеделието. „Но се опитваме да мислим и да работим в рамките на парите, които имаме“, допълни Томислав Дончев. Ако се отворят нови възможности, страната ни, разбира се, ще се ползва и от тях. Страната ни обаче се опитва да се разпрели натоварването между средствата в държавния бюджет и европейските програми. Според Дончев за момента България се справя много добре. Мерките, които се прилагат в момента, са на стойност около 5-6 процента от целия БВП на България, посочи вицепремиерът.

Понеже пандемията е първата вълна от кризата, стопанската криза ще е втората вълна след коронавируса, изтъкна Томислав Дончев.

Затова страната ни е готова и с други мерки за този момент. Тогава размерът на антикризисните мерки може да достигне 10-12 процента от БВП на страната, обяви вицепремиерът Дончев.

„Стопанската криза ще е втората вълна. Целта е да се стигне до най-малките и най-уязвимите, за да им помогнем. Там границата между стопанските показатели и социалната катастрофа е много къса. Готови сме и с други мерки за този момент, когато много страдат. После, когато започне стопанското възстановяване, сме готови да помагаме. Най-страшно е фабриките да затворят врати. После отнема месеци възстановяването на дейността. Дай боже пазарите да се възстановят бързо. В средносрочен план белези за развитие има. Тези индустрии, които са в България имат шанс. Всички индустрии, свързани с човешкото здраве, ще бъдат номер едно“., посочи Дончев.

- реклама -