Томислав Дончев
сн. БГНЕС

Томислав Дончев: България е добро място за инвестиции

Все повече даваме сигнали, че България е добро място за инвестиции.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Той не отрече, че корупцията е реалност, а не измислен факт, като подчерта, че няма държава, в коя то да няма опити за корупция. „Въпросът е как държавата се справя с нея. Това, което може да се мери, е усещането – защото няма научен метод, с който да се мери тя в реалност. Това е дълъг спор. Самото усещане, че има корупция може да отдръпне инвеститорите у нас“, подчерта Дончев. Най-страшното в корупцията, е че освен, че руши устоите на държавата, тя променя участниците в състезанието. Когато някой може да си плати участието, какъв е смисълът друг да участва в състезанието, обобщи вицепремиерът.

За ефективността на разходване на евросредсвата той подчерта, че има достатъчно механизми да се реализира.“ Всеки проект има цели таблици с възможни индикатори. Тук има и индикатор справедливост. По отношение на кохезионната политика вицепремиерът подчерта, че „една пета част от средства отиват и в социална политика, не отиват само за инфраструктурни проекти“.

За Брекзит Дончев коментира, че освен че „приходите ще са по-малко, ние в бюджета ще имаме и повече разходи. Бюджетът става по-малко и различните държави получават по-малко. Вторият вариант е всички държави да се задължат да плащат повече. Третият – и двата варианта. Всичко предстои да бъде решено“.

Вицепремиерът коментира и коалиционните отношения в управляващата коалиция. „Това, че се водят политически разговори на високо ниво е нормално. Самият факт, че дебатът тече публично е по-добре“, обясни Дончев коалиционните отношения с Обединените патриоти и по-конкретно с вицепремиера Валери Симеонов.

По отношение на Истанбулската конвенция той заяви, че „част от обществото видя голяма част от страховете си, не без намесата на чужда помощ.

Нека дебатът по нея да продължи и ако в следващите години няма подкрепа, тя да отпадне“, каза Дончев. В същото време призна, че по време на заседанието на МС е мила изказани мнения против конвенцията.

„Разпалването на страхове застрашава възможността да се води политически дебат“, смята той и добави „политиката не е счетоводство“. „ В политиката трябва да има страст но и план“.

За разходване на еврофондовете има процедури, които са забавени в следствие на обжалване. „То по дефиниция не е нещо лошо. Обжалването е механизмът, който се използва, когато някой е ощетен, механизъм с който да се въведе справедливост. Когато става дума за пътно строителство може да има няколко фирми, които да водят спор кой е по-добър. Но не мога да приема в този спор да участва примерно фризьорски салон“, обясни Дончев.

„Статистиката показва че от 100 процедури се обжалват 10 процедури, което е близко до европейските. Но при големите процедури обжалването за съжаление е равно на броя на процедурите. На първо място трябва да има ограничаване на лицата, които имат правото да обжалват. Моето мнение, е че това право трябва да имат лица, които имат възможност да я изпълнят. Когато е необосновано обжалването и е забавено година и държавата търпи големи щети, възложителят да има право след като се произнесат всички институции, да има право на обратен иск“, заяви вицепремиерът.

Ние имаме гъвкавост да прехвърлим средства от година за година, в годините назад мобилизацията ни е била водещ фактор и голямата част, от планираното в годишните планове за 2018 г. ще бъде извършено. Според него забавените процедури заради обжалване през миналата година, ще бъдат изпълнени през тази година.

- реклама -