Герайнт Томас

Томас спечели 11-я етап и поведе в Тур дьо Франс 2018

Герайнт Томас спечели 11-я етап от Тур дьо Франс и благодарение на това поведе в генералното класиране. Той измина дистанцията от 108.5 км между Албервил и Ла Розиер за 3:29.26 часа. Това бе първият изцяло планински етап в Обиколката и очаквано доведе до сериозни промени на върха.

Герайнт Томас

Колоездачът на Скай атакува на последната височина. Той задмина в последните 500 метра Микел Ниеве и взе и 10 секунди бонификация. Втори завърши Том Дюмулен (Сънуеб), а четирикратният шампион Крис Фрум беше трети. Двамата пристигнаха на 20 секунди след Томас. Успехът изкачи британците на първите две места – Томас има минута и половина аванс пред Фрум. Дюмолен е трети, на 20 секунди зад Фрум.

Победата е втора за уелсеца в Тура. Преди година той спечели часовника в Дюселдорф. „Да вземеш този етап е невероятно. Решението ми да тръгна беше по-скоро инстинктивно. Жалко за Ниеве, защото той е голям мой приятел, но такъв е животът и колоезденето“, каза Томас.

Дюмолен и Фрум
Дюмолен (вдясно) и Фрум пресичат заедно финала
Скай: Планът не беше такъв, сменихме го в движение

„Супер работа на Герайнт и Крис. Планът ни не беше такъв, но на последната височина се възползвахме от ситуацията. Те се разбраха в движение какво да правят. И изиграха ситуацията много добре“, каза спортният директор на Скай Никола Портал.

- реклама -