Биков, Божков, политически проект, БСП, избори

Тома Биков за FN: Заявката на Божков е опит да се вкара криминален случай в политически контекст

От далечен Дубай, тези дни Васил Божков реши да направи бърза социология и попита българите дали биха го подкрепили в евентуален политически проект.

Преди малко от БСП обявиха, че инициират подписка за смяна на модела на управление чрез отстраняване на правителството.

Започна ли без време предизборната кампания и какво мислят в ГЕРБ за дубайския проект, попитахме депутата Тома Биков.

– Приемате ли на сериозно заявеното от Васил Божков намерение за създаване на нов политически проект?

– Аз лично го приемам като един опит един криминален казус да се вкара в политически контекст. Което очевидно е и целта на защитата на Васил Божков. За съжаление виждам и представители на истински политически сили, каквато е БСП, които явно са решили да помогнат на Божков в тази му маневра – да участва в политическия дебат вместо да дава обяснения на прокуратурата и съда. Част от обвиненията срещу него са тежко криминални, включително и за поръчване на убийство. Това нещо няма място по никакъв начин в политическия дебат.

– В интервю за Блумбърг от Дубай Божков твърди, че влиза в политиката, за да свали Борисов от власт. Притеснява ли ви тази заявка и опасявате ли се, че може да се стигне до бум на купения вот?

– Божков иска да свали Борисов от власт, за да може да си върне част от позициите и възможността да прави това, което правеше 30 години. Не мисля, че изобщо такъв политически проект би генерирал подкрепа в българското общество, защото българите много добре знаят кой е Васил Божков и с какво се занимаваше и откъде натрупа няколко милиарда. Дори да отхвърлим всички обвинения за злоупотреби и престъпления, неговият бизнес беше свързан с продажба на пороци и с една фалирала строителна фирма. Това направи Божков за тези години за българите, а за себе си направи доста повече.

– Виждате ли връзка между Божковото говорене и новината, че БСП инициират подписка за отстраняване на правителството?

– Смятам, че съзнателно или несъзнателно те помагат на Божков в момента. Ако го правят несъзнателно означава, че са неадекватни. Ако го правят съзнателно означава, че са съучастни в неговата организирана престъпна група.

– Как ГЕРБ ще отговори на предизвикателството да тича в една доста позадръстена от политически субекти писта на тези избори?

– Доста позадръстено е лявото политическо пространство от субекти. Поради невъзможността на БСП да консолидира около себе си опозиционния вот, там има роене на политически проекти каквито са Манолова, Демократична България.

Въпреки, че има много субекти, те не могат да се консолидират около обща цел. Извън, разбира се, свалянето на ГЕРБ. Но това не може да бъде цел, която може да зададе някаква трайност на подобни съюзи. Те не могат да създадат позитивен дневен ред на обществото и поради тази причина не успяват да трупат подкрепа. В дясното политическо пространство аз не виждам друг субект освен ГЕРБ.

– Опасявате ли се, че евентуален проект на Цветан Цветанов ще отхапе от гласовете на ГЕРБ?

– По никакъв начин. Първо, няма обявен такъв проект и разговора в тази посока е хипотетичен все още. Но аз не мисля, че там има потенциал за постигане на някакъв сериозен резултат. Евентуално, гласовете, които би получил такъв проект няма да бъдат инвестирани в политиката, а ще останат неизползвани. Те ще бъдат и помощ за левицата.

– Нямате ли усещането, че предизборната кампания започна с всички компромати и цялата обстановка, сякаш изборите са след месец?

– Смятам, че започна предизборната кампания. За съжаление и този път тя ще бъде доста дълга като време, което няма да спомогне за по-ефективно движение на политиката. Но пък това са недостатъците на демокрацията – че има избори и политическите формации влизат в надпревара тогава когато решат. Според мен БСП правят грешка като влизат толкова рано в предизборна кампания – почти година преди изборите. В предишните парламентарни избори те загубиха именно заради това – не успяха да си преценят тайминга за започването на кампанията.

– Да, но на тях сега им предстои един друг избор…

За това смятам, че не действат много разумно. Защото те трябва да си решат първо тяхната вътрешна задача – да определят лидерството и намеренията си и чак след това да започнат политическа кампания. Освен ако не са решили да използват тази кампания за решаване на вътрешнопартийните си проблеми. Но не мисля, че този подход ще зададе някаква смислена политическа линия.

- реклама -