Биков, партии, протести, Радев, ГЕРБ вот
сн. БГНЕС

Тома Биков за FN: Не виждам алтернатива на ГЕРБ, която да може да организира ред

Петият вот на недоверие на кабинета „Борисов 3“ вече е в историята. В същото време днес навлизаме в 13-ия ден на протести с искания за оставки на правителството и главния прокурор. В същото време, България договори значителни средства от бюджета на ЕС и като финансова рамка и като средства за преодоляване на кризата с коронавируса. Вицепремиерът Томислав Дончев даде заявка, че предстои много работа по отношение на разпределението на тези пари и начинът за тяхното разходване.

Как ГЕРБ ще преодолеят недоволството пред прозорците на властта, каква е перспективата пред държавата и какви са прогнозите на партията за развитието на ситуацията?

Предлагаме ви блиц коментара на депутата Тома Биков минути след гласуването в пленарната зала:

– Очаквано вотът не мина. Каква е оценката Ви за поредния изпит за управляващите? Докога ще продължи играта на вотове?

– Според мен, самите колеги от БСП и ДПС не си вярваха в този вот. Това беше конюнктурно искане, породено от протестите. По принцип съм скептичен за вотове на тема корупция, защото те винаги водят до абстрактно говорене и не дават конкретен отговор на конкретни въпроси. Защото корупция бива наричано всичко, което не им харесва. А самото понятие има предвид съвсем друго. Това се случи и вчера – говорихме за някакви съмнения за злоупотреба до най-различни други неща.

– Доколко мотивите на опозицията бяха състоятелни и по същество?

– Смятам, че бяха несъстоятелни. Повечето от скандалите, които бяха посочени за последните три години имаха и своето институционално решение във времето. Включително с оставки на хора, които са подозирани, а не доказано виновни. В същото време виждаме, че от другата страна на политическия спектър оставки не се подават. В това число и на президентски съветници, които меко казано са подозирани за нерегламентирани контакти с едри бизнесмени.

– Какво следва от тук насетне за парламента и в частност за ГЕРБ?

– Следващите дни трябва да бъде изградена стратегия за финалната фаза на мандата – следващите 7-8 месеца. И като законодателни инициативи и като решения на изпълнителната власт. Защото ни предстоят много сериозни предизвикателства, свързани с икономическата и социална ситуация и нестабилност, които предизвиква кризата с коронавируса. Надявам се на коалиционния съвет да бъдат взети тези решения, за да имаме ясен план за действие в края на мандата.

– Хората въпреки това са на улицата. Какви са вариантите за намаляване на напрежението?

– `Не се наблюдава и тенденция да се увеличат. Това няма как да ни успокои. Със сигурност голяма част от хората имат основание да са на улицата. И трябва да се помисли в посока как да удовлетворим исканията. Разбира се, има искания, които няма как да удовлетворим. И най-вече това е искането за предсрочни избори 2-3 месеца преди редовните. Което само ще загуби време за овладяване на социалната и икономическата криза. Ние сме готови за диалог с всеки, който протестира в рамките на закона, но в същото време продължаваме и разговорите с нашите избиратели, които имат и други искания, свързани с икономическите мерки. Надявам се, в следващите седмици да приложим икономически мерки и то доста мащабни.

– Кое според Вас е нещото или комбинацията от неща, което подпали фитила на народното недоволство?

– Очевидно е имало натрупано напрежение. Конкретните поводи – акцията на Христо Иванов в парка „Росенец“ и влизането на прокуратурата в президентството, нямат връзка с правителството. В крайна сметка ние управляваме вече 10 години, със сигурност има натрупано напрежение. Има и партии, които започнаха по-рано кампаниите си. Но ние вече сме в ситуация, в която не мислим само за партийния си интерес. Ако отидем на избори ние все пак ще бъдем най-подготвените за това. Въпросът е, че ще хвърлим страната в хаос. Защото не виждам алтернатива, която е в състояние да организира ред.

– Социологията показва, че ако изборите бяха днес конфигурацията в парламента и съответно в управление няма да претърпи съществена промяна. Кому е нужно при това положение да има избори сега?

– Политически е нужно на партии, които в момента не са представени в парламента. Но те имат шансове да присъстват в следващия дори изборите да се проведат през април. От друга страна има много силен олигархичен натиск, който цели точно хаос. Той не цели да организира някакъв нов ред, а хаос, в който определени хора да успеят да се измъкнат от правосъдието. Не бива да допускаме това. За политическите тенденции най-точния измерител за изборите – такива ще има след 7-8 месеца, така че всеки български гражданин ще може да си каже мнението и да изрази своето предпочитание.

– Какъв би бил следващият ход на президента Радев и организаторите на протестите според вас?

– Трудно е да се прогнозира, защото тези протести не са дело на единен център. Симпатизирам на младите хора, които са там и които заявяват своята амбиция да направят България по-добра държава. За съжаление, виждам и не толкова млади хора, които се опитват да се възползват от тях. Част от тях участваха и в щаба на Мая Манолова, която едва ли е ново лице в политиката.

Президентът има стратегия, която трудно може да бъде разгадана, което говори, че може и да няма стратегия. При заявката си за оставка и скъсването на какъвто и да било диалог с най-голямата политическа сили в България, той трябваше да представи конкретен план как би действал той, ако поеме цялата власт. Защото той това цели с назначаването на служебно правителство. Там има един стратегически съвет от 2,5 години, който до момента не е представил и една страница план за действие – не само по отношение на корупция, но и за икономиката, социалната политика, финансите и други сектори. Не виждам такава готовност.

Още от сега се вижда едно разграничаване на Демократична България от БСП и президента. В самия протест непрекъснато едни хора се разграничават от други. Подобна ситуация може и да успее да нанесе щети на управлението, но тя е много нестабилна ако получи властта. Защото там има много разнопосочни хора – от Румен Петков до Христо Иванов. Това е голям диапазон, който няма силата да създаде стабилно управление.

Трябва да поставим нещата в правилния им ред – първо да има избори – редовни, а след това, когато народът зададе новата конфигурация, да бъде осъществено едно стабилно управление, което да продължи да води страната напред и в правилната посока.

 

 

- реклама -