Тома Биков: Време е за нов КСНС за Северна Македония

Може би е време за нов КСНС, на който да се изясни позицията на България за Република Северна Македония. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

„Трябва да имаме обща позиция. Вижда се, че има някакво разколебаване и сигналите, които излъчваме навън не са добри. Да не говорим, ако някой си е позволи да обещае и

практически да излъже нашите европейски партньори,

че вече има промяна в българската позиция, а такава да няма. Това ще се отрази изобщо на пътя на РСМ към ЕС, който всяка от партиите казва, че подкрепя, стига Северна Македония да изпълни определени условия. Ако такова действие се е случило, този, който го е направил, е минирал процеса на разширяване на ЕС, което е много по-голямо от това дали България ще пусне РСМ“. Това заяви Биков.

Депутатът не даде отговор как ще гласува ГЕРБ-СДС в парламента по процедурата за избор на гуверньор на БНБ.

Според Биков настоящият управител на БНБ

Димитър Радев е безспорен професионалист

и мандатът му е бил много успешен. Но от ГЕРБ не са го предложили за поста отново, защото са предполагали, че а приори е щял да бъде отхвърлен от управляващата коалиция.

„Двете кандидатури за гуверньор (Андрей Гюров и Любомир Каримански – б.р.) са политически. … Управляващите партньори във властта мислят само как да наместят свои хора на всички възможни позиции в държавата. Това е причина за една правителствена криза в момента“.

Тома Биков подчерта позицията на ГЕРБ в подкрепа на предоставяне на военна помощ на Украйна, което е с цел войната да приключи.

- реклама -