Тома Биков ГЕРБ

Тома Биков: С промяната в ДДС цели да спасим един цял бранш

„Не променяме данъчната философия на страната, а въвеждаме една временна мярка, с която ще спасим много бизнеси и работни места.“ Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който коментира намаляването на ДДС. „Ресторантьорите бяха най-силно засегнати от коронакризата. В този бранш работят над 75 000 души и ако тръгнат да фалират бизнеси, това ще доведе до една верига от фалити по веригата, която ще излезе много по-скъпо, отколкото пропуснатите ползи от ДДС от 20%. Аз подкрепям тази кризисна мярка. Премиерът каза, че това е грешно решение, но то се взима по време на криза и в случая е правилно.

Целта е да спасим един цял бранш.

Бъдете сигурни, че и летния сезон няма да бъде като предишните години и рискуваме цял един бранш да потъне за няколко години напред. Тук говорим за подпомагане на бизнес, а не на потребителите. Потребителите трябва да бъдат подкрепени със социални мерки. Ако някой не може да си купи лекарства, трябва да получи нужните средства, за да го направи“, категоричен бе Биков.

„Не мисля, че ще има промяна на мнението ни между първо и второ четене в пленарна зала. Няма напрежение в ГЕРБ и опасност за мястото на министър Горанов. Това е един от най-добрите финансови министри, които България е имала през последните години. Той натрупа опит и съм убеден, че сега ще успее да изведе държавата от кризата. Четох СМС-ите на Божков и не можах да разбера какви точно са обвиненията към министър Горанов“, разкри депутатът.

„Не може да се говори, че ГЕРБ има близки отношения с ДПС. Факт е, че ДПС имат доста сходни икономически политики с нашите. Ние имаме сходства и с БСП, но те от името на опозиция винаги гласуват против нашите предложения. Ние приемаме редица техни предложения, включително и доста глупави, за които после съжаляваме“, каза още Биков.

- реклама -