Тома Биков: Предсрочни избори са риск, но управляващите са по-рискови

Предсрочни избори сега са риск, но действията на управляващите са по-рискови. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред БНР.

„Едни предсрочни избори в тази ситуация са нещо много рисково, но това, което правят управляващите всеки изминал ден, ми се струва далеч по-рисково.Преди вот на недоверие трябва да мине актуализацията на бюджета, която беше анонсирана от правителството, но все още не знаем параметрите ѝ“. Това заяви той.

По думите му

бюджетът на страната в момента изобщо не е в действителността.

Причината е, че предвижда 5,6% инфлация и 4,8% икономически растеж.

Биков заяви, че не вярва на премиера Кирил Петков, защото неговите твърдения „винаги се опровергават след около 3-4 дни“.

„Ние сме обезпокоени от всички неща, които се говорят. … Той (премиерът – б.р.) не е договарял с правителството, защото американското правителство не търгува с газ. Търгуват частни компании. Нали ще дойдат тези танкери, как ще скрием от коя компания е газа? … Кирил Петков е човекът, който дестабилизира държавата най-тежко със своята некомпетентност. Това се отчита и в социологическите проучвания, където правителството за 5 месеца се срина“, заяви Биков. Той допълни: „БСП е по-русофилска партия от ГЕРБ и партия, в която имат повече симпатии към Путин, отколкото ГЕРБ“. Попита също дали с позицията си, че Русия е приятелска държава на България, БСП дестабилизира правителството.

Във връзка с информацията, че Германия и Италия са казали на техните енергийни компании, че могат

да отворят сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ,

без да нарушават европейските санкции срещу Москва, депутатът от ГЕРБ изказа притеснение. Причината – България може да се окаже в позиция на „свръх ястреби“:

„И ние да сме най-глупавите в целия ЕС. Всички да вземат руски газ, а единствено ние да сме свръх ястреби в това отношение“.

- реклама -