Тома Биков пред FN: Никой не е спечелил избори с обиди и сцени на безсилие

Днес е последният ден от предизборната кампания. Този път тя беше необикновена, заради пандемията и противоепидемичните мерки.  Социологическите агенции дават солидна преднина на ГЕРБ за изборите в неделя.

Как оценява кампанията, достигна ли ГЕРБ до всички хора и с кого ще се коалира?

Отговорите от Тома Биков, втори в листата на ГЕРБ-СДС в 24 МИР в София.

– Предизборната кампания приключи – как бихте я оценили?

Кампанията беше по-различна от всички останали заради коронавируса и невъзможността да се провеждат ефективно срещи с избирателите. Тя беше различна с това, че предизборната кампания започна лятото и приключи през октомври. Последният един месец не се е чуло нещо по-различно, от това, което се говореше по времето, когато имаше политическо напрежение, миналата година.

– По време на кампанията станахме свидетели на някои много грозни инициативи, като акцията пред дома на Бойко Борисов или епитети като „мутри“, „мафия“.  Как ГЕРБ ще отговорите на тези хора?

Не си спомням някой да е спечелил избори с подобни сцени. Смятам, че това е израз на безсилие. Със сигурност всеки има основание да бъде доволен или недоволен от правителството, но това само по себе си не е достатъчно да се структурира някаква идея или политическо представителство. За да има такова, трябва да има и позитивен дневен ред. Не само да се каже колко е лош ГЕРБ, но и да има предложения, свързани с подобряване на живота на хората. Този тип формации не могат да излъчат такива предложения, те не могат да излязат от клишето – разграждане на модела. Разграждането не е решение на нито един въпрос, съграждането е решение.

– Успя ли ГЕРБ да достигне до хората навсякъде в България?

Борисов, земеделие, ТаневаСъс сигурност не сме достигнали навсякъде. Има хора, които не са доволни. Те вероятно и имат и основание за това, но ГЕРБ през последните години се утвърди като всеобхватна, народна и консервативна партия. Тя и след изборите на 4 април ще продължи да бъде незаобиколим фактор в българската политика. В тази кампания, според моето наблюдение, от ГЕРБ са изключително мобилизирани. Ще видим резултатите в неделя.

– Кой е любимият ви приоритет в програмата на ГЕРБ и за какво лично вие ще работите с всички сили?

Една програма не може да се крепи на един приоритет, колкото и да е важен. Всеки един приоритет зависи от останалите. Ако ще даваме повече пари за образование, то тези пари за образование, трябва да се генерират от икономиката. Едното без другото не може. Най-важната тема е образованието и продължаването на това, тази тема да е приоритетна за българското общество. Важно е и подреждането на обществото, на социалните статуси, което не го пише в програмата. Например лекарската и учителската професия, както и инженерите добиват все по-добър социален статус, нещо, което през 90-те години на миналия век беше разрушено. Тези професии бяха маргинализирани. Смятам, че нещата се връщат на мястото си.

– Мнозина ви обвиняват, че имате крайно непоследователна политика по отношение на коронакризата, така ли е?

зелени коридори
сн: УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Българското общество се справи прекрасно с тази криза. Има жертви и никой не е очаквал да бъде по друг начин. Има болни и минаваме през трета вълна. Това, с което можем да се гордеем е, че българската здравна система издържаха на изключително тежък натиск. България е сред страните, които пропуснаха първата вълна на заразяване в Европа. Благодарността е към всички, които тогава, спазваха мерките. Благодарности  към НОЩ, въпреки, че ги критикуваха. Сега хората си дават сметка, че тогава никой не е умрял, защото си е стоял вкъщи.

– Вие сте втори в листата на ГЕРБ-СДС в 24 МИР в София – има ли София локален проблем, с който ако имате възможност бихте се заели веднага?

Като народен представител няма как да решавам локални проблеми. Бих искал да акцентирам, обаче върху една идея, която не е моя, стара е и не се популяризира толкова много. Тя е да положим усилия, за да върнем тленните останки на цар Самуил в България и да ги сложим в църквата „Света София“. Това би било изключително важно за нашата идентичност и национално самочувствие. Смятам, че след изборите, независимо от резултата, можем да направим постъпки пред нашите гръцки приятели. Те ще бъдат благосклонни към един такъв жест.

– Социолозите ви дават убедителна победа – с кого бихте и с кого категорично не бихте се коалирали в следващото НС?

Със сигурност ще водим първо разговори с нашите сегашни партньори- ВМРО, надявам се и с коалицията НФСБ-Воля, ако има успех и влезе в парламента. Категорично с БСП и ДПС няма да бъдем в коалиция, така сме решили на нашия конгрес.

– А с партията на Слави, само нея не споменахте?

Нека видим резултата. Ние по принцип не сме обидили никой с нашата кампания. Нямаме проблем да говорим с когото и да било. За съжаление доста от политическите лидери смятат, че биха спечелили по-голяма подкрепа, като обиждат лично нас и нашите избиратели. След 4 април ще трябва да платят цена за това.

- реклама -