Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Тома Биков: Обсъждаме различни кандидати за президент, мисли се и за Петър Стоянов

„Проблемът в момента е, че никой не иска да управлява. Да не би ИТН или ДБ да искат да управляват, всички искат да са в опозиция. Ние бяхме изключително притеснени по време на гласуването на актуализацията на бюджета и си говорехме с колеги, че ако се наложи ние да управляваме след предсрочните парламентарни избори, ще ни бъде изключително трудно в тази ситуация. … Ако имаше правителство, вероятно цялата му дейност щеше да премине като гласуването на актуализацията на бюджета“. Това заяви пред БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

Той подчерта, че от ГЕРБ са били против тази актуализация, защото правителството е можело да вземе решенията в частта за антикризисните мерки, както правителството на Бойко Борисов е въвело с решения на Министерски съвет всички антикризисни мерки:

„То затова е криза, защото трябва да се вземат бързи решения. … Има ги парите. Има едни 3,5 млрд. лева, които са достатъчни и те могат да ги използват, ако знаят как. Въпросът е, че те не знаят как“.

По думите му ГЕРБ няма доверие на служебното правителство и затова не са гласували на първо четене бюджета, защото подкрепата за бюджета е като вот на доверие.

Биков подчерта, че ГЕРБ-СДС са имали пълната готовност да бъдат „конструктивна опозиция в 46-ото Народно събрание“.

„В 45-ото НС срещу нас имаше много силен и тежък натиск от страна на всички политически сили. В 46-ото те се изпокараха помежду си и дори на моменти забравят за нас и ние имаме възможност да кажем какво мислим“, коментира депутатът, който е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. По думите му след 4-ти април всички са били срещу ГЕРБ, след 11-и юли конструкцията е всички срещу всички:

„Гаранцията, че след 14-и ноември ще стане по-лесно е никаква. Смятам, че ще стане още по-сложно. Пъзелът може да бъде решен с разум, с по-дълбока интелектуална нагласа и с воля всяка от политическите сили да загърби партийните си интереси и лекотата на това да казва колко е лош другият“.

Тома Биков посочи президента Румен Радев като другия фактор в реденето на политическия пъзел:

„Един от факторите за настоящата ситуация на безизходица е президентът Радев. Партиите, които отказаха да носят отговорност и да съставят правителство, са партиите, които бяха подкрепяни от Радев и които продължават да подкрепят Радев. ИТН, ИБГНИ и БСП подкрепят Радев за втори мандат, ДБ се чудят дали да имат свой кандидат“.

- реклама -