Снимка: кадър БНТ

Тома Биков: Нямаме намерения да правим повече компромиси

Тома Биков: Нямаме намерения да правим повече компромиси.

На фона на предложението на проф. Николай Габровски, трябва да е ясно каква е нашата летва и нашата концепция. Не мисля, че г-жа Йорданова стига тази летва.

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в ефира на Нова телевизия във връзка с идеята Надежда Йорданова да бъде предложена за премиер с втория мандат, който се връчва на „Продължаваме промяната“.

„Един от огромните проблеми е това, че от едната страна на барикадата има хора, които говорят само с абстракции и не предприемат действия. Това, че някаква медия вчера е пуснала Надежда Йорданова като вариант за премиер, не е конкретика изобщо”, смята той.

„Не съм съгласен с твърденията на Румен Радев за амнезията на гражданите. Нека намерят по-добра кандидатура от тази на проф. Габровски. Ако намерят, готови сме да я подкрепим, но не е лесно”, допълни той.

По думите му управление заедно с „Продължаваме промяната” е на ръба на невъзможното – само при някакъв катаклизъм може да се случи.

„Нямаме намерения да правим повече компромиси. Ако ще предлагат формула и персонален състав, да направят по-добра структура от нашата”, каза още той.

На идеята Стефан Янев кандидат за премиер, Биков реагира: „Не ми се струва устойчиво, с цялото ми уважение – те имат 12 депутати.

Много са неясни нещата. Не знаем кой ще вземе мандата. Нека да обсъждаме фактите – вчера беше отхвърлена най-сериозната възможност за излъчване на правителство. Това беше възможен компромис и всеки да направи крачка назад. Все пак ние имаме потенциал да излъчим поне три различни правителства.”

„Ако някой си измисля оправдания защо не може да предложи правителство, това си е негов проблем. Ние, както Кирил Петков, си спазваме обещанията към избирателите и няма да подкрепим ветото на Изборния кодекс”, категоричен е той.

На казуса за тайната на вота и това да е гарантирана, когато само един човек да гласува в секция или гласува само той с машина или бюлетина, Биков заяви: „Ще го обсъдим, но това никъде не се е случвало. Ще го проверим това.”

„Изборният кодекс не е библия. Той със сигурност ще бъде отварян, въпросът е дали има време за това. Аз твърдя, че сме го направили съвършен. Но ако приемем ветото, това значи още две седмици разговори за Изборния кодекс“, каза още той.

- реклама -