Тома Биков, ГЕРБ, президент, кандидат, обединител

Тома Биков: „NEXO e криминален казус, който има допир с политиката в България“

Шансовете да подкрепим БСП не са много големи. Много малки са шансовете.“

Това заяви пред БНР Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Ако форматът е лидерски, г-н Борисов е нашият лидер. Не би имал проблеми да участва във всякакви формати. Това са въпроси по формата, не толкова по съдържанието – същественото е там“, каза Биков. По думите му „би трябвало двустранните срещи да минат на заден план“.

„Би трябвало да има конструкция, която да бъде изградена устойчиво и да е ясно, че по стратегически въпроси, които са в състояние на да съборят правителството, нямаме различия“, отбеляза Тома Биков. Според него за ПП не би било голям проблем да направят правителство с БСП, тъй като са били коалиционни партньори допреди няколко месеца.

Ако не можем да се разберем за бюджета, няма как да направим каквото и да било„, посочи още той, като очерта различията между ГЕРБ и БСП по ключови въпроси.

Според него в парламента се е оформило мнозинство по стратегическите въпроси, но БСП е била първата партия, която се е разграничила от консенсуса за еврозоната.

„Ако ДБ бяха взели мандата, щеше по стратегически въпроси да се очертае едно мнозинство“, смята заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

NEXO e криминален казус, който, за съжаление, има допир с политиката в България. Със сигурност щеше да се отрази на процеса на формиране на правителство“, коментира Тома Биков в предаването „Преди всички“.

ОТ ДБ не можаха да намерят смелостта да вземат решения, различни от решенията на ПП.

Сега са изправени пред въпроса дали да не се саморазпуснат и да се влеят там, допълни той.

В българския политически живот се оформят два проевропейски центъра – ГЕРБ и ПП. Новите контури на политическата система се изразяват в двублоковост, изтъкна Тома Биков и определи ПП като основен опонент на ГЕРБ.

Той изтъкна, че това е процес, който тече от години и сега намира своя политически израз в по-либерален и по-консервативен център, с оформянето на два големи блока.

„Това ще бъде новият облик на българската политическа система, което донякъде е и нормализация на политическия живот.

Нормализация, която ще наподобява европейските разделения.“

В блока около ГЕРБ-СДС Биков вижда „по-консервативно настроените избиратели, хора, които имат по-локален инстинкт, скептични са към авантюризма и непрестанния прогрес, които почитат миналото наравно с бъдещето“.

„Това ще бъде разделението, а тепърва предстои различните формации да се самоопределят спрямо него“, подчерта Биков и прогнозира отпадане на евроатлантизма като условие за съставяне на правителство.

„Възраждане“ е партия, която очевидно ще бъде устойчива в рамките на политическата система, каза още Тома Биков.

- реклама -