Изборен кодекс, План за възстановяване, комисии, НС Ройтерс политика несигурност фонд
сн. БГНЕС

Тома Биков: Гласуването с чужди карти е грозно и руши доверието

„Вчера в социалните мрежи беше разпространен видеозапис на една порочна практика, която бяхме позабравили в последните години – избраният председател на правната комисия Радостин Василев беше сниман да гласува с карта на колега“. Това заяви от парламентарната трибуна Тома Биков. „Подобни практики са не просто грозни, те рушат доверието още повече още от първите дни на този парламент“, коментира той и изрази надежда час по-скоро да бъдат въведени биометричните данни, които по силов път да прекратят подобен тип действия.

„Странно е, че тези практики могат да се върнат и толкова автентично да бъдат прилагани от колеги, които дори за пръв път са в Народното събрание“, коментира Биков.

Вероятно се объркахте и нямахте предвид мен, отговори в лично обяснение Радостин Василев от „Има такъв народ“.

След като на първите две заседания депутатите гласуваха с вдигане на ръка, от  началото на тази седмица Народното събрание работи с електронната система за гласуване. Тя беше преместена отново в старата сграда на парламента, но до снемане на биометричните данни от депутатите се гласува с карти.

От следващата сряда ще се гласува с биометрични данни, съобщи председателят на Народното събрание Ива Митева в отговор на Тома Биков.

- реклама -