Тома Биков

Тома Биков, ГЕРБ: Когато и да са изборите, трудностите ще бъдат сериозни

Трудностите ще бъдат сериозни, когато и да бъдат проведени изборите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Все пак по време на избори има някакви струпвания на хора. Към момента едва ли има човек, който може да каже какво ще се случи в края на март или края на април, каква ще бъде здравната ситуация. По-скоро сме на етап какви мерки трябва да вземем, за да не предизвикаме някакъв бум или нова вълна“, каза още Биков.

Той обърна внимание, че по Конституция е разрешено вотът да се проведе два месеца от 28 март до 26 май. „От там нататък всичко е в ръцете на президента“, допълни депутатът от ГЕРБ.  Според него едва ли машинният вот няма да е изобщо най-безопасен от здравна гледна точка. „Трябва да се вземат мерки по този въпрос. Смятам, че и от днешна гледна точка беше много разумно това да вкараме и бюлетини, защото има хора, които се страхуват дори и с ръкавици“, допълни още Тома Биков.

Ако управляващите ни бяха послушали и бяха подали оставка, сега нямаше да имаме заедно с пандемията на дневен ред и избори. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков, който бе опонент на Биков в ефир.

сн. БГНЕС

„Цената вече я плащаме. Още при избухването на протестите поискахме оставка на правителството. Ако ни бяха чули, сега нямаше да имаме заедно с пандемията на дневен ред в тази трудна ситуация и избори. Така или иначе вече сме в тази ситуация. Конституцията е ясна. Ние не се месим в правомощията на президента. Той има срок в два месеца, които може да му дадат известна гъвкавост да насрочи изборите и според ситуацията той ще вземе най-правилното решение“, допълни още Явор Божанков.

Според него това Народно събрание, колкото пъти е отворило Изборния кодекс, толкова пъти е станало по-зле. „Помним, че бившият председател на ЦИК подаде оставка не за нещо друго, а защото ГЕРБ смесиха машинен и хартиен вот.Не съм оптимист за техния експертен капацитет да направят необходимите промени“, заяви още депутатът от БСП.

източник: БНТ

- реклама -