Тома Биков, избори, ВНС, Андон Балтаков, Тома Биков, Закон за радиото и телевизията, обществени медии

Тома Биков: Дебатът за върховенството на закона в България е политическа акция

„Скептичен съм, че следващият парламент ще може да направи стъпки за реформа в съдебната система. През последните месеци бяха изгорени много мостове. Този парламент е добре да заложи жалони за такава реформа, от които следващият да не може да се отклони. Най-радикалната стъпка е следващото Народно събрание да бъде Велико Народно събрание и то да има задължението да извърши конституционна реформа. Предлагаме реформа, но не получаваме подкрепа от тези, които ни критикуват“. Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той уточни, че не се водят преговори за нови самолети, а за кораби:

„Нищо не е договорено“.

По темата за медийната свобода Биков коментира:

„Трябва да дефинираме какво означава свободна медия. Каква е възможността на държавата да се намеси и да освободи несвободните медии – да ги национализира, да принуди собствениците им да изпълняват политика, каквато законодателят прави? Това са възможностите на политическия елит в това отношение, те не са големи… Огромният проблем на медиите е все по-свиващият се медиен пазар. Това е проблем и на европейските, и на американските медии… Никой в света не знае как да се реши този проблем“.

Ден преди дебата за върховенството на закона в България, който ще се проведе в Европейския парламент, Биков каза, че това е политическа акция в рамките на ЕП и повод за това са действията на двама български евродепутати, които са решили да повдигнат авторитета си.

- реклама -