Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Тома Биков: Чрез новия проект, Радев се опитва да се освободи от партиите на протеста

Очевидно е, че този парламент е провален, както и 45-тото НС. Един парламент е провален тогава, когато не е в състояние да излъчи управление на страната, което е основната му задача. Това коментира пред БНТ Тома Биков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС преди последното заседание на Народното събрание днес. Ние върнахме мандата, защото предварително т.нар. партии на протеста и БСП заявиха, че няма да подкрепят наше правителство, няма да участват изобщо в разговори с нас. От там нататък беше безсмислено да полагаме каквито и да било усилия в тази посока, допълни Биков. Според него, това е симптом за тежката политическа криза, започнала от 45-тия парламент.

Всяка партия е в някаква самоизолация, а ние нямаме проблем да разговаряме и да водим диалог с останалите политически сили, допълни Биков.

Причината да няма кабинет е, че т.нар. партии на протеста нито са в състояние да водят преговори, нито да очертаят някакъв позитивен дневен ред пред обществото, нито могат да водят преговорите чисто технологично. Видяхте едни ходения по стаите с някакви приоритети с много общ характер, смята депутатът от ГЕРБ.

На мен това ми се струва като един опит на президента Радев някакси да се освободи от част от тези т.нар. партии на протеста и да ги замени с този тип партия, която евентуално, за разлика от тях, да не се промени. Доколко това има потенциал, предстои да видим, но според мен тези партии на протеста са на ръба на оцеляването.

На въпроса за съдебната реформа Биков обясни, че отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор и прехвърлянето му към министерството на правосъдието не е реформа, а местене от една стая в друга и е абсолютно неадекватно на обществения ред.

- реклама -