Тома Биков, избори, ВНС, Андон Балтаков, Тома Биков, Закон за радиото и телевизията, обществени медии

Тома Биков: Ако някой може да бие ГЕРБ на изборите, това е самият ГЕРБ

„Ние постоянно сме в битка със себе си да преодоляваме вътрешните си грешки. Ако някой може да бие ГЕРБ на изборите, това е самият ГЕРБ. Аз съм на мнение, че избори не се печелят, а се губят, затова трябва да направим нещо съществено, за да надскочим другите.“ Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Не сме в политиката, за да гледаме сеир. Готвим се да отговорим на предизвикателствата на  кризата, за да можем, ако българският народ ни възложи доверие да съставим правителство, да можем да реагираме възможно най-бързо. За нас не е проблем да бъдем в опозиция“, добави той.

Според него това, че има коронавирус, е факт и това, че този проблем засяга не само здравната, но и икономическата система на страната, трябва да бъде адресирано в предизборната кампания. 

„Всички тези проблеми не са проблеми на последните 10 години, те са заложени по принцип в нашето общество и не могат да бъдат решени само от една политическа сила. За това трябва мандат за реформи. Трябва да настроим обществената среда за реформи и хората да ги поискат“, заяви Биков.

Целта е да изборите да бъдат честни.

„Трябва да бъдем много внимателни по отношение на изборната технология, за да не я превърнем в тема на кампанията. Ако я превърнем в тема на кампанията, няма да можем да говорим за това какво ще правим след кампанията, а и ще загубим доверието на обществото в изборния процес“, каза Биков.

Според него е изключително трудно да се изчистят избирателните списъци от т. нар. мъртви души. В някои случаи е дори невъзможно, защото в повечето случаи това са хора, които живеят в чужбина, но са запазили регистрацията си и в България.

Видеонаблюдение на изборите е необходимо. „Това ще доведе до по-голяма прозрачност и по-голямо доверие в процеса, каза депутатът от БСП и член на ръководството на партията Крум Зарков.

„Видеонаблюдение означава секционните комисии, в които са около 100 000 души, да бъдат наблюдавани по незнайно какъв начин. Не е ясно кой ги наблюдава. Не мога да разбера до какво толкова ще доведе това“, отговори му Биков.

- реклама -