Токът за бизнеса става златен утре

Това ще доведе до огромни разходи за хазната. Според решението, заложено в актуализирания бюджет, таванът, който ще плаща бизнесът от 1 юли до 31 декември 2022 година, е 250 лева за мегаватчас. Вскичко над тази стойност ще се покрива под формата на компенсация от държавата.  Това ще спаси от масови фалити стотици фирми от различни сектори, но ще напомпа публичните разходи, а вероятно и дефицита.

Търсенето на електроенергия в първите горещи дни на лятото полетя към небесата най-вече заради големите заявки от Гърция, с която сме в общ пазар. В момента хотелите в южната съседка са пълни, а температурите там – много високи.

В почасовото предлагане на борсата също е регистриран рекорд. Цената на електроенергията към 18 часа утре е 922,53 лева за мегаватчас. Това е една от най-високите стойности за цяла Европа. Предишният рекорд за блокова цена пък бе 707 лева за мегаватчас от 28 юни.

Припомняме, че с решение на Европейската комисия на Стария континент бяха създадени няколко енергийни борси. България вече има общ пазар с Гърция и Румъния. От тази година от борсата трябваше да се доставя ток и за домакинствата и всеки сам да си избира доставчик. В крайна сметка заради енергийната криза цената на електроенергията за гражданите ще продължи да се контролира от КЕВР.

- реклама -