„Тойота“ закрива австралийския си завод и оставя без работа 2500 свои служители

Автомобилният концерт „Тойота“ затвори във вторник завода си в Алтън – предградие на Мелбърн

До този момент там се произвеждаха колите от модела „Камри“. Според телевизия Ей Би Си промените ще костват работата на повече от 2500 служители. А други 1300 ще бъдат пренасочени към офисите и цеховете във Виктория и други австралийски щати.

До неотдавна „Тойота“, „Форд“ и „Холдън“ бяха концентрирали голяма част от производствения си процес в Австралия. Но това започна да се променя в последните две години. Първи „Форд“ се изтеглиха от държавата континент в края на миналата година, прекъсвайки 91-годишната си традиция.

А сега и японците ги последваха. Според данните „Холдън“ няма намерение да чака дълго. И още следващият месец ще преустанови също бизнеса си в Австралия. Така ще постави окончателния край на австралийското автомобилно производство.

След основните причини за закриването на автозаводите си, автомобилните гиганти посочват значителното увеличение на производствените разходи, фрагментирания пазар и нарастваща конкуренция от чуждестранни компании в резултат на решението на федералното правителство да прекрати държавното субсидиране на индустрията след 2017 г.

- реклама -