Кантарджиев, ваксини
сн. БГНЕС

Тодор Кантарджиев: Смъртта на жената в Пловдив няма общо с ваксинацията

На този етап мнението на специалистите е, че смъртта на жената в Пловдив няма общо с поставената ваксината. Направена е и консултация с австрийски медици. Това заяви пред Нова ТВ Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

„Това, което обществото чака, е да се каже дали има причинно-следствена връзка  между ваксинацията и починалата 57-годишна жена. Говорих с патоанатома доц. Кимонов в Пловдив, който е направил аутопсията. Когато са пристъпили към този случай, те са взели материали за изследване дали жената е изкарала коронавирус. Няма антитела. Направен е и PCR тест. Тя не е била болна от коронавирус. Установено и, че тя е имала съдова болест, запушване на кръвоносните съдове – на места до 100 процента, има и данни за прекаран преди години инфаркт, сърцето е доста увредено.“, обясни Кантарджиев.

Преди да се поднови ваксинацията с „Астра Зенека“ обаче се изчаква писменото становище на европейския регулатор, добави той.

„Информирал съм и директора на Европейската агенция по лекарствата. Изчакваме, за да има доказателство, че няма никаква връзка и хората да бъдат спокойни“, заяви председателят на Националния ваксинационен щаб и директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Няма проблем да се увеличи имунния отговор“, каза Тодор Кантарджиев на въпрос дали може да е опасно да се ваксинират вече изкарали коронавирус.

Тази сутрин у нас дойде пратка с 21 000 ваксини на „Пфайзер“, до дни се очакват 56 000 на „Модерна“.

480 000 дози е общото количество ваксини, които България ще получи през следващия месец.

- реклама -