сн. БГНЕС

Тодор Чобанов: Градини и ясли вероятно ще отворят след Нова година

„Да има готовност е едно, но дали ще се вземе решение е нещо различно. Столичният щаб събира информация и прецезира нещата. За момента мнението е, че няма достатъчно основания, за да сме спокойни при едно отваряне на яслите и детските градини. Това каза столичният зам.-кмет по културата и образованието доц. д-р Тодор Чобанов.

„Ние ще се съберем, ще обсъдим въпроса и ще прецени. Процентът на случаите е висок, а това е една система с повишен риск. Аргументът е, че децата така или иначе са със семействата си по празниците. Едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми“, обясни той.

Според него въпреки трудностите родителите в София съумяват да направят необходимата организация за да гледат децата си у дома.

„Моето лично мнение е, че няма смисъл да отваряме за кратко и да затваряме после пак. Евентуално след Нова година при много по-добра пандемична обстановка ще се пристъпи към отваряне“, разкри още доц. Чобанов.

Сондажите „за“ и „против“ отварянето на детските градини започнаха след изказване на здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, че ако данните за разпространението на вируса са добри, първо яслите и детските градини ще бъдат отворени. Последва коментар на премиера Бойко Борисов, който пък каза, че бил заръчал още на 14-и всички да се отваря, включително и градините. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също потвърди, че има готовност за отваряне на забавачките. На редовния брифинг на Националния оперативен щаб обаче вчера министър Ангелов даде да се разбере, че никой не е обещавал отваряне, защото данните за успеха на ограничителните мерки, въведени до 21 декември, още се анализират.

Междувременно директори събират мнение от родителите дали ще пуснат децата си пред Коледа, ако градините бъдат отворени.

- реклама -