Христо Ботев

Точно в 12 пуснаха сирените в чест на Ботев и загиналите за свободата

България отбелязва днес деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще бяха пуснати за да отдадем всенародна почит към паметта на великия революционер, загинал в местността Вола на 2 юни 1876 година.

 За първи път през 1948 г. се използват сирени на деня на Ботев, когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му. До тогава те са били използвани като предупреждение за бомбардировките през Втората световна война.
 Христо Ботев

Ботев е бил само на 28 когато дава живота си за свободата на България

В средата на май 1876-ма, Ботев се качва на австро-унгарския кораб „Радецки“, който плувайки по нагоре по течението на Дунава спира на дузина пристанища, на които се качват български емигранти, които се присъединяват към четата.

На 17-ти май Христо Ботев принуждава капитана Дагоберт Енглендер да спре на десния бряг на реката край село Козлодуй, където четниците слизат от кораба на родна земя.

От там четата на Ботев се отправя към Враца, центъра на революционния окръг, където трябвало да започне въстание, но това не се случва. Революционерите са хванати в капана на османската армия на Милин камък, където са убити около 30 четници.

Останалите използват нощта, за да се оттеглят към вътрешността на Стара планина и достигат връх Вола. Докато се готвят да пренощуват, четата е открита от черкези и башибозуци и започва сражение, към което по-късно се присъединява и редовна османска войска с две оръдия. То продължава през целия следва ден, като четата претърпява тежки загуби и остава почти без муниции.

Привечер на 20 май (1 юни нов стил), когато сражението е затихнало, куршум пронизва Ботев и той умира на място. Главата му е отрязана от османците и е изложена на площада във Враца, който днес носи неговото име.

- реклама -