Apple решение на ЕК данъци Тим Кук

Тим Кук: Нищо не се променя за Apple след решението на ЕК, но то нарушава суверенитета на държавите-членки

Нищо не се променя за Apple след решението на ЕК

Apple не очаква исканите от Европейската комисия (ЕК) близо 14 млрд. долара данъци да променят нещо. Компанията не смята, че гигантската сметка да повлияе отрицателно на бизнеса ѝ. Това става ясно от съобщение на технологичния гигант в отговор на въпроси на инвеститори.

Според американската компания твърдението на ЕК, че е платила едва 0.005% данък върху печалбата е изключително подвеждащо и измамно. Apple е платила 400 млн.долара данъци през 2014 година, което е значително повече от данните на Комисията. Най-важното е, че Комисията напълно пренебрегва факта, че по-голямата
част от тези печалби е била обект на данъчно облагане в САЩ.

От ръководството на компанията обявиха, че заедно с правителството на Ирландия ще обжалват решението на Комисията, което ще отнеме няколко години. Това допълнитело дава основание Apple да не очаква някакви пречки или сътресения в близко бъдеще. Освен това компанията има над 200 млрд. долара резерв в сметките си.

Кървавото писмо на Тим Кук

Изпълнителният директор на Apple излезе с остро писмо, адресирано до клиентите на компанията. В него той пише:

Европейската комисия прави опит да пренапише историята на Apple в Европа, игнорира данъчните закони на Ирландия и преобръща международната данъчна система в движение.

В становището, издадено на 30 август Комисията твърди, че Ирландия е дала на Apple преференции в данъците. Това твърдение не се базира на никакви факти или закони. Ние никога не сме се опитвали да получим специално отношение. Сега се намираме в необичайно положение, че сме осъдени да платим данъци на едно правителство, което твърди, че не ги дължим.

Apple решение на ЕК данъци Тим Кук

Този ход на Комисията е безпрецедентен и има сериозни, много по-важни последици.

Този акт заменя ирландските данъчни закони с такива каквито, Комисията смята, че те трябва да бъдат. Това ще се нанесе съкрушителен удар на суверенитета на страните членки на ЕС  върху собствените им данъчни въпроси, както и на принципа на сигурност на закона в Европа

- реклама -