Тикал- загадъчният град на маите (СНИМКИ)

Тикал е един от най-големите и най-силните градове  на маите. Намира се в Северна Гватемала, а някога е обхващал и териториите на Мексико, Белийз, Салвадор и Хондурас.

Той е бил най-бляскавият от всички градове на маите. Намира се насред джунглата и е обграден от гъста растителност.

Смята се, че мястото е било град-държава с множество храмове, дворци и жилища на маите. Някога тези храмове са били измазани и боядисани в ярки цветове. Градът е разположен в националният парк „Тикал“, който е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

2048

 

Открити са постройки, датиращи още от IV век пр.н.е., но истинският си разцвет Тикал постига в периода между 200 г. и 900 г.

Там могат да се видят над 100 почти напълно запазени сгради и паметници, които разказват историята на древният религиозен храм. В Тикал се намира и пирамидата, известна като „Изгубеният свят“, която е висока 70 метра.

5

Най-вероятно тя е служила за обсерватория на маите. От двете страни на централният акропол се извисяват две пирамиди, наречени „Храм на маските“ и „Храм на ягуара“.

Тикал е може би най-добре изученият от всички градове на маите. Там са намерени останките на много от техните владетели и царе. Името Тик’ал на езика на маите, означава „място, където могат да се чуят гласовете на боговете“.

DCIM101GOPRO

- реклама -