Аника, терапия, коронавирус

Тийнейджърка с отличие за откритие, което може да осигури терапия за К-19

14-годишната Аника Чебролу от Фриско, Тексас, спечели предизвикателството за млади учени 3M Young Scientist за 2020 г. – и награда от 25 000 долара – за откритие, което може да осигури потенциална терапия за COVID-19.

Изобретението на Aника използва метода на компютърна симулация за откриване на оловна молекула, която може селективно да се свърже с гликопротеиновия шип на вируса SARS-CoV-2, съобщава БГНЕС.

„През последните два дни видях, че има много медийна реклама за моя проект, тъй като той включва вируса SARS-CoV-2 и отразява колективните ни надежди да сложим край на тази пандемия, тъй като аз, както всички останали, искам да се върнем скоро към нормалния си живот “, каза Аника пред CNN.

Аника каза, че била вдъхновена да намери потенциални лекарства за вируси, след като научила за грипната пандемия в началото на ХХ век и разбрала как много хора умират всяка година в Съединените щати, въпреки годишни ваксинации и противогрипни лекарства на пазара.

„Аника има любознателен ум и използва любопитството си, за да задава въпроси за ваксина за COVID-19“, каза д-р Синди Мос, съдия в 3M Young Scientist Challenge, пред CNN.

„Нейната работа беше изчерпателна и разгледа многобройни бази данни. Тя също така разви разбиране за иновационния процес и е майсторски комуникатор. Нейната готовност да използва времето и таланта си, за да направи света по-добър, дава на всички ни надежда.“

- реклама -