Тихомир Тошев за FN: Бързите кредити често носят бързи загуби

Неизвестни фирми предлагат бързи кредити с едно позвъняване и до 20 минути, а рекламите им най-често са по спирки, дървета и кофи за боклук.

931001 DA SE ZAMAJE TELEFONYTВнимавайте! Често това са нерегистрирани по закон фирми, които отпускат кредити на висока лихва. Как да се предпазим, за да не ни излъжат, отговорът специално за Flashnews от експерта Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

ttoshev1Тихомир Тошев е управляващ партньор на най-голямата компания за кредитно консултиране у нас – „КредитЦентър”. Създател е на компанията, изгражда бизнес-модела, който бързо я налага на пазара. Председател е на Асоциацията на кредитните консултанти – първото професионално сдружение на кредитните консултанти у нас. Той е изпълнителен директор и на „Фронтекс Интернешънъл” – компания, специализирана в управлението на вземания.


FN: Как хората да се проверят дали фирмата с бързи кредити е легална и няма да бъдат излъгани?

Моят съвет е хората да не теглят кредити от фирми с реклами по дърветата, парковете и стълбовете и то само с текст „Давам кредит“ и един телефон. Някой от тях са лицензирани, но това не е коректен начин за реклама. Според регламента се изисква, когато се рекламира кредит, той да е с конкретна сума, точна месечна вноска и годишен процент на разходите (ГПР). Когато на някого му трябва бърз кердит, по-добре да го вземе от големите фирми, които имат офиси. Иначе за всяка компания, която отпуска кредит, може да се провери в сайта на БНБ дали е лицензирана.

Важно е да не теглим кредит от първата реклама, която видим, а да проучим пазара. Задължително да се спазва правилото да се теглят малки суми като бърз кердит, не повече от 200-300 лева и да се върщат в максимално кратък срок. На Запад това са известните кредити до заплата. По-крътък срок на връщане на заема, по-малки лихви. Иначе бързите керидти остават най-скъпите продукти на пазара. Не трябва да се теглят над 500 лева като бързи кердити за повече от 6 месеца, защото кредитополучателите ще бъдат ощетени.

krediti-327818-810x0FN: Има ли ръст на бързите кредити?

Да има. Това е един продукт, който е навлязал не само в България, но и в във всички страни и се резвива. В България част от фирмите, които предлагат този вид кредит са големи европейски компании, които работят в 10 страни в Европа, с утвърдени практики. Пазарът расте. В рамките на тази година се очаква ръст от 10%.

FN: Има ли сигнали за потърпевши от нелоялни фирми за бързи кердити с високи лихви?

1293470581.pari4kiИма сигнали. Много фирми предлагат кредити, но не отговарят на законодателството в България. Има такива, които са в сивата част на икономиката. Нищо не ги спира, каквото и да се променя в законодателството. Хората трябва да внимават.

Сигнали за нелоялни фирми се подават в Комисията за защита на потребителите

Санкцията за нелоялна търговска практика с бързи кредити е до 30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

КЗП също призова хората да бъдат особено внимателни с офертите за бързи заеми, особено когато те се отправят чрез обяви в градската среда.

 

- реклама -