Тихомир Тошев пред FN: Заради пандемията българите искат да живеят на по-широко и търсят по-големи имоти

Заради пандемията българите искат да живеят на по-широко и търсят по-големи имоти. Това заяви за Flashnews кредитният експерт Тихомир Тошев. Засилен е интересът и към къщи в селата около големите градове.

Какво се случва на пазара на имотите заради пандемията?

От началото на годината има активно търсене на имоти. това е в цялата страна. Пазара е изключително активен. За първото тримесечие на година броя на сделките се доближават до тези в пиковата 2008 година. Пандемията се отрази в посока на търсене на по-големи имоти, търсят се къщи около големите градове. Търсят се и парцели за строеж на къща. Най-голям е интересът за тристайни  и четиристайни апартаменти в градовете.

Защо търсят по-големи имоти?

Вирусът ни накара да стоим голяма част от времето си в дома си. Учениците учат от вкъщи, родителите работят от вкъщи, семейството изкарва голяма част от времето в дома си. Българинът разбра, че има нужда от още пространство, самостоятелна стая за децата. Това мотивира хората да инвестират по-големи жилища.

 А имат ли пари българите за имоти, не са ли засегнати финансово от кризата?

У нас много сектори продължиха да работят и не бяха засегнати. Хората от незасегнатите сектори движат пазара на имоти в момента. Не трябва да забравяме и ниските лихви по ипотечните кредит, които направиха търсенето по-голямо. В момента лихвите са около 2.5-3%, което е на историческо ниско ниво.

Имаше и засегнати от пандемията хора, останаха без доходи и работа. Има ли забавяне в плащанията на ипотечните кредити?

В края на март мораториума свърши. Сега се вижда, че голяма част от потребителите са се справели, плащали са, или са разсрочили вноските си. Тези, които не са намерили решение могат индивидуално да разговарят с банките за разсрочване. Целта е да не станат лоши длъжници и кредитите да станат предсрочно изискуеми. Всички участници на пазара са достатъчно гъвкави и не са рисково настроени нито банките, нито клиентите.

Има ли промяна на цените на имотите?

За миналата година с между 3 и 5% са се увеличили цените на имотите в големите градове. Тази година също от началото на годината има лек ръст в градовете- София, Варна, Пловдив и Бургас. Причината за по-високите цени е липсата на предлагане на имоти и голямото търсене. Много вероятно е този ръст да продължи до края на годината. Вероятно е ръстът за тази година да е между 5 и 8%.

 

- реклама -