кредити
сн. БГНЕС

Тихомир Тошев пред FN: При разсрочване на кредитите може да се повишават плащаните вноски

Лишените от възможността да работят българи могат да теглят до 4500 лева безлихвен заем, който се гарантира от държавата. С парите те ще трябва да посрещнат най-належащите си нужди. Също така част от мерките за справяне с икономическите последствия от коронавируса предвиждат хората, които не могат да плащат кредитите си, да договорят със своите банки разсрочване.

Какви са най-удачните варианти за отделните потребители според техните доходи и затруднения?

С тези въпроси се обърнахме към известния кредитен консултант Тихомир Тошев. Специално за читателите на Flashnews той отговаря на най-горещите въпроси, които ще ни помогнат да спазваме елементарна кредитна култура по време на извънредното положение.

Тези безлихвени заеми, които сега се предоставят с гаранцията на държавата – кой бихте посъветвал да се възползва от тях и кой да се въздържи?

– Със сигурност трябва да се въздържат хората, които си имат достатъчно спестени средства и смятат, че могат да изкарат с тях няколкото по-трудни месеци. Тези кредити са насочени към онези, които нямат спестявания, останали са без работа или са в неплатен отпуск. Тоест хора, които временно са без доходи или с много намалени такива. Този кредит е точно алтернативата на бързите кредити в момента, защото много от тези хора в нужда прибягват до най-лесното – теглене на бърз заем. Само, че при тях оскъпяването е голямо, а сроковете за връщане са доста по-кратки. Затова съветвам хората в нужда да теглят безлихвени кредити, които са гарантирани от държавата.

Тоест ако сме в неплатен отпуск и имаме спестен кеш в къщи, да не взимаме заем, с който да се подсигурим допълнително?

– Безмислено е. Пак казвам – тези кредити са за хора, които са без спестявания и нямат доходи, но трябва да посрещнат належащите си нужди – за храна, лекарства, ток. Българите държат в банки около 55 млрд. лева, което означава, че една не малка част от населението си има спестявания. Затова за всички е по-добре тези хора да ползват собствените си средства.

Смятате ли, че ще има и такива, които ще се възползват от факта, че тези заеми все пак са безлихвени и ще теглят, за да ги използват за други цели?

– Всеки трябва да прецени до колко са му нужни парите. По принцип ако човек отговаря на изискванията – останал е без работа, в неплатен отпуск е, ще има правото да изтегли тези пари. Но, нека да не се забравя, че идеята е да се подпомогнат хората, които са в тежко положение.

Какви съвети ще дадете на хората, които са затруднени с изплащане на настоящите си кредити? Кои са най-добрите варианти за разсрочване?

– Със сигурност онези, изпаднали в затруднение трябва да се възползват от програмата за разсрочване на кредитите и неплащане на лихвата, главницата или цялата вноска. Като и тук правилото е, че ако не сте пострадали и получавате доходите си отпреди кризата, трябва да продължите да обслужвате и заема си. Ако сте останали без доходи или те рязко са намалели, тогава може да поискате това разсрочване до 6 месеца.

Съветът ми е да прецените колко време евентуално ще продължи затруднението ви. И съответно разсрочването да се ползва само за този период – ако ще е месец, само за един, ако ще е три – за три месеца и тн.

Практиката при това разсрочване е, че дори и да изберете абсолютно неплащане, срокът ще ви се удължи със срока на неплащане, но лихвата или ще ви се разпредели върху всички останали вноски – или върху първите 60 вноски, или върху последните 12 – трябва да видите вашата банка каква практика има.

Ако все пак имаме някакви пари какво да изберем да плащаме – лихвата или главницата по кредита?

– Хората, които са в началото на кредитите си, особено при ипотечните, които са за по-големи суми, първите няколко години плащат с вноската си само или основно лихвите. Така, че те ако изберат да плащат лихвата, това няма да намали много тежестта на вноската им.

Ако затруднението е сериозно, тогава съветвам да се избере абсолютно неплащане, за да може тези хора да се справят с намирането на работа или увеличение на доходите си. Знаем, че сега основния проблем е извънредното положение, което затруднява доста бизнеси и фирми. Но, дори и след вдигането му, ще се изпитват затруднения още месеци, най-вероятно ще е тежко до края на годината. Така, че когато виждаме, че затруднението ни ще е по-дълготрайно, тогава по-добре да изберем да се възползваме от целия период на пълно неплащане. Но, ако виждаме, че ще сме затруднени само месец, два, тогава е по-добре да изберем по-кратък срок, за да може после тези лихви, които не са платени да са по-малка сума, която почти да не се усеща, когато се разпредели върху другите вноски.

Разбра се, че хората с бързи кредити не могат да се възползват от подобни облекчения. Забелязва ли се вече ръст на бързите кредити, след като прогнозите на самите институции, които ги отпускаха беше за бум на търсенето им?

– От началото на кризата е минало малко повече от месец и още не са излезли официалните статистики, за да преценим.

Но, най-вероятно ще има такъв ръст. Аз обаче не очаквам да е много голям. Да, мерките, които обявиха БНБ и търговските банки не важат за бързите кредити, но в бранша вече една от фирмите обяви подобни мерки за клиентите си. И няма да се учудя ако бъдат последвани и от другите.

Аз съветвам хората, които са взимали такива заеми и сега изпитват затруднения, въпреки, че няма обявена рамка, да се свържат с фирмата, която е отпуснала парите и да помолят някаква отсрочка или удължаване да срока, което би облекчило връщането на кредита.

- реклама -