Тихомир Тошев пред FN: Коронакризата не отказа българите от покупка на имоти

Коронакризата не отказа българите от покупка на имоти. Напротив, дори има значително увеличение на изтеглените ипотечни кредити през тази година в сравнение със същия период на миналата.

Какви са тенденциите на имотния пазар? Отговорите от Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Какво се случва на пазара за имоти след първата вълна пандемия и сега?

Напук на кризата пазара на имоти и кредите е добре. Първите два месеца след обявяването на извънредното положение – от 13 март до 13 май, имаше пълна стагнация на пазара. Хората купуваха само най-необходимото. Падна и търсенето на банкови кредити. Банките пък въведоха рестрикции за работещите в най-силно ударените от пандемията сектори, като хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, транспорт – те увеличиха процентът на самоучастието във финансирането на сделките за имоти от 15 на 20.

След отмяната на извънредните мерки и постепенното отваряне на икономиката, банките отменят рестрикциите и изискването отново е 15% самоучастие, а интересът на хората към теглене на заеми за имоти постепенно се завръща. През юни и юли ипотеките растат, като към края на август те дори са с 12 % повече отколкото за първите осем месеца на 2019 г. Ръстът през октомври е подобен. Покупката на имоти е предимно за живеене, а не с инвестиционна цел.

А през останалите месеци какво очаквате?

Очаквам ръстът да се запази през ноември и декември. Значително голям брой са стартирали работа по приключване на сделките за имот.

На какво се дължи това, че има ръст на закупуването на дом? Хората са спрели да харчат пари за друго и искат да инвестират в имоти, или друга е причината?

Причините са няколко. Една от причините е, че коронакризата засегна икономиката и увеличи безработицата тя засегна няколко сектора само- туризъм, транспорти и услуги. Има сектори, които са добре и от тези сектори хората инвестират в имот.

Въпреки кризата, хората, които се нуждаят от собствен дом, правят крачка към сделка. Това са предимно работещите в сектори като IT и фармацията, където доходите не само, че не намаляват, но дори се увеличават. Жилища купуват и българите, които са се върнали със спестявания от чужбина и имат намерение да се установят за постоянно у нас.

Другата причина е, че банките не вдигнаха лихвите по ипотечните кредити. Лихвите 2.6 и 3.1%. Това са ниски нива на лихвите по ипотечните кредити. Исторически ниски лихви са това. Третата причина е, че страха в хората изчезна. Те знаят, че трябва да се пазят, но знаят, че живота няма да спре и продължават да търсят имот.

Дали хората се страхуват да не загубят спестяванията си на депозит в банките, заради почти нулевите лихви и инфлацията, която изяжда парите?

Има и такива случаи, но те са малко. Повечето депозити са с дребни суми.

Каква е прогнозата ви до края на годината за имотния и кредитен пазар?

 Говори се, че ни чака тежък ноември, грип в допълнение към ковида и възможно затягане на противоепидемиологичните мерки. Но с икономическата активност едва ли ще има такъв проблем като в началото на пандемията“, е мнението на консултанта. Според него лихвите по кредитите ще останат без промяна до края на годината, а може би и през първата половина на 2021 г. Ако отшуми здравната криза, възстановяването ще е бързо, вероятно ще започне още от следващата година.

Ако сте сигурни в доходите си, не се колебайте за покупката на жилище. Ако обаче сте на работа в някой от засегнатите сектори – изчакайте с подобна сделка.

- реклама -