Тихомир Тошев пред FN: Имотите стигнаха цените от 2007 г., с 10% има ръст и на жилищата около новото метро

2017 г. се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар от цяло десетилетие насам. Цените се върнаха към тези в края на 2007г. Това заяви специално за Flashnews Тихомир Тошев, председател е на Асоциацията на кредитните консултанти.

Каква е тенденцията за пазара на имоти? Връщат ли се от нивата преди кразита 2007 г.?

Цените на имотите се доближиха и минаха пика преди кризата от преди 2008 г. това обаче се случва в големите градовена България и определени квартали. В по-малките градове цените са ниски. Освен в София цените се вдигнаха във варна, Пловидв и Бургас. От началото на годината досега цените на имотите нарастнаха с от 3 до 8%, в зависимост от квартала и града.

Кои софийски квартали държат най-високите цини?

Традиционно най-високи са цените около „Докторски паметник“. Там квадратен метър стига над 2 500 евро и дори 3 хиляди евро. Иначе кварталите с най-високи цени са „Изток“, „Гео Милев“, Центъра.

Поскъпнаха ли цените около строежа на новото метро до кв „Овча купел“?

Като Столична община обяви нова линия на метрото директно цените на жилищата в района поскъпват. Софиянци отдавна разбраха колко е лесно предвижването с метрото и търсят жилище в районите с метро. Жилищата близки до метростанции увеличиха цената си с 10%.

Има ли ръст на сделките за имоти?

Пазарът е изключително активен. Това ще е най-силната година относно сключените сделки. Тепърва идва второто пологодие, а то е по-силно по сключване на сделки. Купувачите са повече от продавачите и това води до по-високите цени.

Каква е тенденцията за ипотечните кредити? Лихвите по жилищните заеми намалява, това ли е причината за по-високия ръст купувачи?

кредити НСИ бюджет излишък дългНиски са лихвите и за годината поднаха също. Сега лихвите по ипотечните кредити паднаха до 3-3.8%. Това са ниски нива и това мотивира хорта да си купуват имоти. Хората със стабилни доходи са склонни да си купят свой дом. Кредитирането също ще нарестне на годишна база. Очаквам да надмине 10% ръст. Очакваме голям ръст-септември-октомври, когато има традиционно по-голямо търсене на ипотечни заеми.

 

 

- реклама -