Тихомир Тошев, кредитен консултант пред FN: Българинът вече иска да живее на широко

Тази година българите ще продължат да си купуват имоти, но вече искат да живеят на широко в тристайни апартаменти. Този анализ за пазара на имоти направи пред Flashnews Тихомир Тошенев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Каква тенденция очаквате през 2018 г. на имотния пазар? Какво е търсенето, ще има ли увеличение на сделките с имоти?

Годината приключи с активно търесне и сключени сделки. Нашите очаквани са тенденцията да продължи. Очакваме да има търсене на недвижими имоти. По принцип януари и февруари са мъртви месеци, хората още се настройват, почиват. Тази година и през тези месеци ще има търсене. Ще са по-силни от предходните години. Още след празниците пак се активизира търсенето. Подтогвяме се за актина година. Ще има ръст от 5 до 7% на сделките спрямо миналата година.

Продъжава ли тенденцията предлагането да е по-малко от търсенето?

Да. Тази тенденция се запазва. Тя  е една от причините миналата година да има ръст на цените на недвижимите имоти и Европейската комисия да отправи предупреждение за евентуален балон на недвижимите имоти. Ръстът на цените обаче е в 10-тте най-големи града. В малките гардове и в селата няма ръст на цените. Там тенденцията е обратна- цените падат.

Кой е на-търсеният имот в София, като локация, квадратуа?

Тристайните апартаменти вече изпреварват двустайните апартаменти. Хората вече имат нагласа да живеят на широко, в по-конфортни жилища, да търсят квартали с оредена инфраструктура, с метро, райони, където има училища и детски градини.

Лихвите на ипотечните кридити ще растат ли през тази година и как ще повлияят на имотния пазар?

Чуха се такива прогнози, че през втората половина на тази година ще има ръст на лихвите, но аз не вярвам. Моите очаквания са, че това е малко вероятно. Лихвите по кредитите се успокоиха- не спадат, но и не растат. Те се движат между 3 и 3.8%.  Тези лихвени нива ще се запазят и през 2018 г. Дори ще има банки, които ще намалят лихвите. Възможно е да видим лихви от 2.8 и 3.5%.

Продължава ли тенденцията да купуваме жилище и със собстевно финансиране, а не само с кредит.

Малко са хората у нас още, които могат да закупят жилище само със собствени средства. Предпочита се смесеното финансиране, лични пари и кредит. Депозитите у нас продължават да растат. Те са над 47 милиарда лева, но тези спестявания са съсредоточени в малка гурпа хора. В около 20% от българите са тези пари, другите, които нямат спестени пари разчитат на ипочетни кредити, за да си купят имот.

- реклама -